Baantjes trekken, goed voor een swim for life
Wil je fitter worden, een mooier figuur ontwikkelen en ondertussen je gewrichten niet belasten. Dan heb je duidelijk de oplossing gevonden: je gaat baantjeszwemmen!
Maar hoe begin je hieraan?
Ben je enkel de schoolslag op grootmoeders wijze meester en wil je wel eens je hoofd onder water steken of, zoals die anderen waar je jaloers naar kijkt, eens een baantje gracieuze crawl, of wie weet, vlinderslag zwemmen? Dan kan je best contact opnemen met een club in je buurt die zwemmen voor volwassenen organiseert. Je kan daar bijvoorbeeld crawl leren zwemmen in de Start to Crawl-cursus en er zijn ook nog andere vervolmakingen mogelijk. Helemaal niet duur trouwens.
Geen zin in lessen? Dan kan je het ook op je eentje proberen, maar eenvoudig is dat niet. Zwemmen is immers een technische sport.
Was je ooit een goede zwemmer, maar haal je nu nog amper 50 meter zonder in acute ademnood te geraken? Snelle beterschap is verzekerd met onderstaande schema's waarbij je jouw conditie opnieuw opbouwt op je eigen tempo, in de gewenste slag en volgens jouw zwemniveau.
Trainingsschema's
voor gevorderde zwemmers
Basistechnieken
- Ideaal voor opfrissing van een aantal noodzakelijke dingen (drijven/ademhaling..) en het aanleren van de beenbeweging vrije slag/rugslag.
- Indien je dit al voldoende kent kan u deze reeks overslaan of kan je sneller gaan dan opgegeven (eventueel 2 of 3 lessen samenvoegen, gekende oefeningen schrappen...)
- Wel raden wel aan om deze reeks even te bekijken omdat een aantal oefeningen terug komen in de volgende reeks.
- Volledige tekst
Schoolslag
- In de eerste lessen gaan we vooral aandacht besteden aan de beenbeweging. Daarna komt de volledige schoolslag aan bod.
- In de opwarming en als afwisseling gebruiken we de beenbeweging van de vrije slag en de rugslag.
- Volledige tekst
Vrije slag (crawl)
- In de eerste lessen besteden we veel aandacht aan de beenbeweging en aan de armbeweging met 1 arm. Daarna 2 lessen rond de armbeweging met beide armen. En vervolgens de volledige zwembeweging.
- Schoolslagzwemmers die na deel 2, de vrije slag niet willen leren, kunnen uit de laatste lessen wel nog wat inspiratie halen om verder te trainen op hun schoolslag (schema's).
- Volledige tekst
Veelgestelde vragen
Heel vaak gaan mensen een uur lang trage baantjes trekken. Een zwembeurt kan echter een pak aantrekkelijker gemaakt worden door er meer variatie in te steken. Dit kan bijvoorbeeld door aan verschillende snelheden te zwemmen. Dit kost niet per se meer tijd maar bezorgt je wel meer resultaat. Je kan ook materiaal gebruiken tijdens een ‘zwemsessie’. Meerdere slagen leren helpt uiteraard ook.
Ga dus niet langer 1500m (60 lengtes) aan een gezapig tempo zwemmen, maar maak een opdeling. Zwem bijvoorbeeld 400m ‘opwarming’ aan een rustig tempo maar waarbij elke slag aan bod komt. Daarna kan je bijvoorbeeld 4x50 aan een hoger tempo zwemmen met telkens zo’n 30 seconden rust tussen. Daarna kan je weer op een rustig tempo 200m uitzwemmen. Daarna kan je nog rustig 600m zwemmen waarbij je afwisselend 100m armen (vb. met een pullboy), 100m benen (vb. met een plank) zwemt. Eindigen doe je met 100m héél rustig ‘los te zwemmen’.
Ja. Als de wil er is, kan iedereen dat, ook een volwassene. Het zal je plezier in het zwemmen enkel maar vergroten. Zoek eens op of de club in jouw beurt lessen voor volwassenen organiseert. Er bestaan verschillende lessenreeksen voor volwassenen, waarbij Start to Crawl één van de meest populaire is.
Nee. Voer gerust enkele aquafitness oefeningen uit tijdens je zwemsessie. Zulke oefeningen zijn heel goed om je spieren te trainen en vet te verbranden én ze zorgen voor een leuke afwisseling in je ‘training’. Soms kunnen die oefeningen heel eenvoudig te bedenken zijn: joggen in het water, fietsen met je benen, squat jumps, enz.
Je zag waarschijnlijk zwemvliezen, plankjes, paddles, pullbolys, snorkels, enz. Deze voorwerpen zijn allemaal vrij gemakkelijk te gebruiken en zorgen voor wat afwisseling. Met zwemvliezen kan je sneller crawl, rugslag of vlinderslag zwemmen. Je ligt er vaak ook beter mee ‘op het water’. Als je enkel je benen wil trainen, kan je je armen laten rusten op een zwemplankje. Paddles zorgen dat je meer water kan verzetten, wat op zich een goede training kan zijn maar dit kan het ook een stuk lastiger maken. Een pullboy zorgt dat je je benen niet kan gebruiken maar ook dat je benen beter op het water blijven liggen. Als je snel last zou krijgen van je nek, of je ligt bijvoorbeeld te veel te ‘schommelen’ tijdens het zwemmen, kan een snorkel helpen om beter/stiller in het water te liggen.
Waarschijnlijk probeer je te veel te kijken waar je naartoe aan het zwemmen bent. Op zich is dat een puur menselijke reflex… Maar je gaat er niet sneller/beter door zwemmen. Wel in tegendeel. Een ‘trucje’ om de ‘ideale houding’ van je hoofd te vinden? Steek je vuist tussen je kin en je borst. In die houding moet je hoofd ook in/op het water liggen.
Heel vaak is de oorzaak daarvan eenvoudig op te lossen: plaats je handpalm goed naar achter bij het stuwen én sluit je vingers. Dit kan een wereld van verschil betekenen.
Het ‘timen’ van je ademhaling is in het zwemmen heel belangrijk. Eigenlijk is het vrij eenvoudig: inademen doe je boven water onder water adem je volledig uit. Je kan dit eerst staand oefenen, terwijl je de kant vasthoudt. Daarna kan je bijvoorbeeld oefenen met een zwemplankje.