Leren zwemmen, een garantie op levenslange waterpret.

Waarom is het belangrijk dat je leert zwemmen? In de eerste plaats omdat het je leven kan redden als je in het water valt. Maar vooral ook omdat het prettig is om in het water te bewegen en omdat het een bijzonder gezonde sport is, voor lichaam én geest.

Leren zwemmen draagt bij tot de motorische ontwikkeling, veiligheid en zelfredzaamheid van elk kind.

Zwemmen leer je best door voldoende tijd te nemen en in verschillende stappen te werken.

Leren zwemmen voor kinderen

1. Watergewenning

In de eerste plaats moet het kind wennen aan het water. Watergewenning is de basis voor levenslang plezier in, op en rond het water. In de meeste clubs wordt met watergewenning gestart vanaf de leeftijd van 3,5 à 4 jaar.

2. Leren overleven en waterveiligheid

Eens het kind watergewend is, volgt het aanleren van de noodzakelijke vaardigheden in functie van het 'leren overleven' en het 'waterveilig' zijn. Deze begrippen vind je dan ook terug op onze zwembrevetten. Op het einde van het traject beheerst het kind alle zogenaamde ‘aquatische’ basisvaardigheden: het kan zelfstandig te water gaan (en er ook uit komen), drijven (op de buik én op de rug), ritmisch ademen, tot evenwicht komen, stroomlijnen, stuwen met de benen en stuwen met de armen. Het kind loopt nu veel minder risico op een verdrinkingsongeval, maar toezicht blijft noodzakelijk.

3. Leren zwemmen

Vanaf zijn 5de verjaardag, is het waterveilige kind klaar om te leren zwemmen in een officiële zwemslag. Anders dan vroeger, maar gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, starten we met rugslag als basis. Daarna volgen crawl (5 à 6 jaar) en schoolslag (6 à 7 jaar).

Wil je kind daarna blijven zwemmen? Schrijf het dan in voor een vervolgtraject in één van onze clubs, waar op een speelse manier recreatief en competitief aan zwemsporten gedaan wordt. Op deze manier kan je kind levenslang blijven genieten van één van de gezondste sporten die er bestaan.

Bij onze clubs ben je in de beste handen

Onze clubs staan garant voor kwaliteitsvol zwemonderricht. Als lid van onze grote zwemfamilie -we zijn met meer dan 50.000 - kom je terecht in de bekwame en ervaren handen van de ruim 2.000 lesgevers en trainers terecht die in onze 150 clubs actief zijn. Wist je trouwens dat onze lesgevers tot de hoogst opgeleide behoren in Vlaanderen? En dat de meerderheid van onze clubs de voorbije jaren een kwaliteitslabel behaalden? Dit is de beste garantie op een didactisch en pedagogisch sterke aanpak die resulteert in een zowel leerrijke als leuke ervaring voor je kind. Een goede basis voor levenslang zwemplezier.

Kies voor een zwembrevet van het Netwerk Lokaal Sportbeleid

De zwembrevettenlijn van het Netwerk Lokaal Sportbeleid legt meer dan ooit de nadruk op een brede basisvorming én technisch correct zwemmen.