Zwembadregels voor beginnende baantjeszwemmers

Zwembadregels voor beginnende baantjeszwemmers

Zwem in de 'juiste' baan

De meeste zwembaden maken een aanduiding per baan. Houd deze goed in de gaten. Er is meestal een baan voor de 'snelle zwemmers' (die meestal crawl zwemmen) en banen voor de iets tragere zwemmers die tijdens of tussen het zwemmen door graag een babbeltje slaan. Kies de beste baan voor jezelf uit. Het is voor jou en voor anderen niet leuk om overhoop gezwommen te worden of om de hele tijd andere zwemmers te moeten inhalen. Eigenlijk is het eenvoudig: als je regelmatig ingehaald wordt, schuif je een baantje op.

Rechts is de regel

Als je er steeds voor zorgt dat de zwembaan langs je rechterkant ligt, zwem je als het ware in rondjes. Dan blijven botsingen - in principe - heel beperkt.

Keerpunt = kijkpunt

Het keerpunt is het moment waarop je aan de muur komt, je je draait en je weer afzet om aan je volgende lengte te beginnen. Hierbij geldt een ongeschreven regel dat je heel even rond je kijkt of er niet net snellere zwemmers aankomen. Dat is namelijk het ideale moment om die snellere zwemmer voor te laten. Zo moeten er geen 'gevaarlijke' inhaalmanoeuvres uitgevoerd worden tijdens het zwemmen. Kom je in die situatie? Wacht dan mooi in de hoek van de baan.

Draaien doe je wel beter links

Zwemmen doe je mooi rechts. Om het keerpunt te nemen ga je wel net voor het einde naar het midden of zelfs naar links. Vanaf die plaats zet je dan je keerpunt in zodat je onmiddellijk in de juiste richting verder kan zwemmen. Op deze manier laat je ook voldoende voor een zwemmer die eventueel vlak achter je aan komt. Als je net op het moment van je keerpunt ingehaald wordt, steek je uiteraard beter niet over naar links.

Ingehaald worden = niet versnellen!

Stel dat er een snellere zwemmer achter je ligt en hij/zij wil je voorbijsteken, laat hem/haar dan zo snel mogelijk voorbij gaan. Voor de zwemmer die je wil inhalen kost 'het sprintje' extra energie. Blijf je eigen tempo zwemmen of vertraag een klein beetje maar geef de inhalende zwemmer wel wat ruimte. Dat kan je doen door zo veel als mogelijk rechts in de baan te zwemmen, zodat de voorbijstekende zwemmer en een eventueel tegemoetkomende zwemmer niet botsen met elkaar.

Praten werkt

Even kort met elkaar de nodige afspraken maken kan wonderen doen. Respecteer elkaars ruimte en de verschillende snelheden. Dan kan je - ook op drukkere momenten - gemakkelijk met meerdere mensen in één baan zwemmen!