Vrijwilliger in de spotlight

03
03

Van 25 februari t.e.m. 5 maart 2023 vindt de jaarlijkse 'Week van de Vrijwilliger' plaats. Ook voor onze werking en voor die van de clubs, zijn vrijwilligers onontbeerlijk. Daarom plaatsen we deze week een aantal van die vrijwilligers in de picture.

Ook bij de grootste zwemschool van het land, de Antwerpse Zwemschool, zijn er heel wat vrijwilligers nodig. Enkelen van hen laten we heel graag aan het woord over hun vrijwilligerswerk.

Camille Bouden en Silke Van Nyverseel

1. Dag Camille en Silke, wat houdt jullie vrijwilligerswerk precies in?

We geven zowel zwemles aan volwassen als kinderen. Ook helpen we soms op evenementen van Zwemfed. Met vrijwilligerswerk proberen we anderen iets bij te brengen en te helpen waar kan.

2. Da's mooi, en zeker op jonge leeftijd. Hoe ben je er ooit 'in gerold'?

Qua zwemles is het eigenlijk vrij ‘simpel’. We hebben zelf aan competitiezwemmen gedaan en in onze studententijd was/is een extra zakcentje altijd welkom. De ideale combinatie voor ons bleek dan ook: iets bijbrengen aan mensen waar we al kennis over hebben en er toch iets mee verdienen. Qua evenementen was het een beetje van hetzelfde. We zwommen zelf op hoog niveau, dus op wedstrijden gaan helpen is altijd leuk. Zo kan je nog eens babbelen met zwemmers van toen we zelf nog zwommen.

3. Wat geeft jullie voldoening in je vrijwilligerswerk?

Het kunnen helpen en iets bijbrengen. Bij volwassenen merk je echt de voldoening, ze zijn enorm dankbaar en willen stappen vooruit zetten. Bij kinderen ligt dit iets anders. Vaak is het op aandringen van de ouders... maar als je dan een mooie tekening krijgt of een stevige knuffel is het altijd leuk!

4. Hoe is jullie band met andere vrijwilligers?

Op evenementen doen we vaak vrijwilligerswerk met elkaar en vaak mogen we dan ook samen werken, wat het nog extra leuk maakt. We hebben ook wel het gevoel dat ze ons graag zien komen omdat we harde werkers zijn, wat we beide meegekregen vanuit onze eigen carrière. Qua zwemles werken we met andere gemotiveerde lesgevers... en zeker oiok opnieuw met elkaar. Dus dubbel plezier!

5. Hoe zie je je toekomst als vrijwilliger binnen de zwemfed?

Specifieke toekomstplannen hebben we nog niet. We geven graag zwemles en helpen graag op evenementen omdat ze heel dankbaar zijn. Dat willen we gewoon graag verder blijven doen.

6. Heb je vorming(en) moeten volgen om deze ta(a)k(en) uit te voeren? En zo ja, welke?

Voor de zwemlessen hebben we een opleiding initiator gevolgd. Dit werd me aangeraden en de kennis die we tijdens onze carrière hebben opgebouwd, helpt uiteraard ook veel. Qua evenementen is het gewoon hard werken maar zeker en vast ook veel plezier maken!

Jutta Claes

1. Dag Jutta, wat houdt jouw vrijwilligerswerk precies in?

Ik geef elke woensdag met veel plezier watergewenning aan kleine kindjes.

2. Da's mooi, en zeker op jonge leeftijd. Hoe ben je er ooit 'in gerold'?

Mijn papa is er mee gestart, en heeft mij mee gevraagd. Al snel had ik dan de microbe te pakken om er mee verder te gaan.

3. Wat geeft je voldoening in je vrijwilligerswerk?

Dat ik kinderen zaken op een leuke manier kan bijbrengen en dat ik hen daardoor vaak met grote sprongen vooruit zie gaan.

4. Hoe is je band met andere vrijwilligers?

Heel goed. We staan uiteraard allemaal met dezelfde grote doelstelling in- en naast het bad: kinderen zich goed laten voelen in het water, vervolgens op een goede manier leren zwemmen, enz. Iedereen is dan ook steeds heel vriendelijk tegen elkaar.

5. Hoe zie je je toekomst als vrijwilliger binnen de zwemfed?

Ik hoop gewoon nog heel lang les te mogen geven zoals ik dat nu doe. Dat lijkt me perfect... En verder zien we wel wat de toekomst brengt.

Koen Van Bruyssel

1. Dag Koen, wat houdt je vrijwilligerswerk precies in?

Als vrijwilliger ondersteun ik de Zwemschoolverantwoordelijke in haar takenpakket. Ik ondersteun vooral het team van lesgevers en sta hen bij met raad en daad. Samen zorgen we ervoor dat de zwemles vooral leuk, maar tegelijkertijd ook zeer leerrijk is, zowel voor de lesgever als voor de kinderen.

2. Hoe ben je er ooit 'in gerold'?

In 2015 werd een oproep gedaan voor het vinden van zwemlesgevers voor een nieuw project van de Zwemfed en de Stad Antwerpen. Dit zou 'De Antwerpse Zwemschool' worden. Een pilootproject waarbij we zwemlessen organiseerden voor ongeveer 250 kinderen.

8 jaar later organiseren we met het hele team zwemlessen voor ongeveer 1500 kinderen per week. Een project dat ervoor zorgt dat kinderen toch de kans krijgen om te leren zwemmen. Een kans die ze de dag van vandaag niet altijd meer op school krijgen, maar wel van levensbelang kan zijn.

4. Hoe is je band met andere vrijwilligers?

Als coördinator van het team lesgevers heb ik uiteraard wekelijks contact met alle lesgevers. Dat contact is steeds met een lach en een grote dankbaarheid voor hun onvoorwaardelijke inzet, elke week opnieuw.

5. Hoe zie je je toekomst als vrijwilliger binnen de zwemfed?

Ik zie mezelf dit werk de komende jaren verder uitvoeren met een hart voor de kinderen en een passie voor het Leren Zwemmen. Ik ben de Zwemfed dan ook van mijn zijde dankbaar voor deze kansen!

Super dat jullie heel wat van onze leden begeleiden in hun eerste 'zwemstappen'. Bedankt voor alles wat jullie daarvoor al gedaan hebben en ongetwijfeld nog zullen doen. Hopelijk nemen ook veel andere jonge mensen een voorbeeld aan jullie, en worden ook zij ooit vrijwilliger in of naast het water!