Wedstrijdresultaten van Belgische en internationale wedstrijden

Lijst van leden van het Vlaams sportcomité wedstrijdzwemmen

Bevoegdheden, opleidingen, reglementen

Overzicht Universiteiten/Hogescholen

Veelgestelde vragen

Soms zie ik mensen met allerlei ‘vreemde’ voorwerpen zwemmen. Waar dienen die voor?

Je zag waarschijnlijk zwemvliezen, plankjes, paddles, pullbolys, snorkels, enz. Deze voorwerpen zijn allemaal vrij gemakkelijk te gebruiken en zorgen voor wat afwisseling. Met zwemvliezen kan je sneller crawl, rugslag of vlinderslag zwemmen. Je ligt er vaak ook beter mee ‘op het water’. Als je enkel je benen wil trainen, kan je je armen laten rusten op een zwemplankje. Paddles zorgen dat je meer water kan verzetten, wat op zich een goede training kan zijn maar dit kan het ook een stuk lastiger maken. Een pullboy zorgt dat je je benen niet kan gebruiken maar ook dat je benen beter op het water blijven liggen. Als je snel last zou krijgen van je nek, of je ligt bijvoorbeeld te veel te ‘schommelen’ tijdens het zwemmen, kan een snorkel helpen om beter/stiller in het water te liggen.

Kan ik van de ene club overstappen naar de andere?

Ja, dat kan op twee manieren.

1. Vrije periode

Tussen 15 mei en 15 juni kan een zwemmer zonder enige belemmering/verplichting de overstap maken van de ene naar de andere club.

2. Mits onderlinge toestemming

Wanneer een zwemmer buiten de vrije periode een overstap wenst te maken van de ene club naar de andere, moet hiervoor onderstaand formulier ingevuld en door beide clubs ondertekend worden.