Zwemfed eerste federatie met meer vrouwelijke dan mannelijke bestuurders

26
03
BO zwemfed

Tijdens de Algemene Vergadering van de Vlaamse Zwemfederatie vonden verkiezingen van het bestuursorgaan plaats. Bij deze verkiezingen werden Pieterjan Vangerven (LAQUA), Ingrid De Kimpe (RSCM) en Kris Geeroms (SCZ) verkozen voor een tweede ambtstermijn. Daarnaast werd ook Chantal Duck (KZK) als nieuwkomer verkozen. Samen met de zitten bestuursleden Ann Audenaert (STA), Hilde Van Houte (TSZ) en Geert Heuninck (SWEM) vormen zij dus het nieuwe bestuursorgaan dat vier vrouwen en drie mannen telt.

“Het zou een vanzelfsprekendheid moeten kunnen zijn, maar met deze verkiezing wordt de Vlaamse Zwemfederatie de eerste en voorlopig enige federatie waar een meerderheid van de bestuurders vrouwelijk is. En dat op een volledig organische manier, zonder quota, maar gewoon op basis van competenties, engagementen en draagvlak bij de clubs. We zijn blij dat er geen drempels meer worden ervaren en men zich gewoon kandidaat stelt”, aldus voorzitter Pieterjan Vangerven. “Pas in 2019 trad met Ingrid (De Kimpe) de eerste vrouw toe tot het bestuursorgaan, maar sindsdien ligt het glazen plafond volledig aan diggelen, want sinds 2020 zetelden drie vrouwen in het bestuursorgaan. Vanaf nu zullen dus vier van de zeven bestuurders vrouwen zijn. We zijn opgetogen dat de 50-50 die we kennen bij onze leden en ons personeel, nu ook weerspiegeld wordt in de bestuurskamer."

Na de verkiezingen werd binnen het bestuursorgaan beslist dat Pieterjan Vangerven, Ingrid De Kimpe en Kris Geeroms aanblijven als respectievelijk voorzitter, ondervoorzitter en financieel beheerder.