Vrijwilliger in de spotlight

Hannes Bes
03
03

Van 25 februari t.e.m. 5 maart 2023 vindt de jaarlijkse 'Week van de Vrijwilliger' plaats. Ook voor onze werking en voor die van de clubs, zijn vrijwilligers onontbeerlijk. Daarom plaatsen we deze week een aantal van die vrijwilligers in de picture.

Vandaag is dat Hannes Bes van Arvicola Zwemclub Kalmthout. Ook hij is een zeer bezige bij, die bijna niet opgesomd krijgt wat hij allemaal doet. We belichten hem dan ook graag eens...

1. Dag Hannes, bedankt dat je even tijd voor ons wist te maken. Wat houdt jouw vrijwilligerswerk zoal in?

Ik ben 15 jaar geleden, tijdens de laatste jaren van mijn eigen zwemcarrière, begonnen met training te geven in onze club. Doorheen de jaren heb ik zowel training gegeven in onze zwemschool, het sportteam als in onze competitiegroep. Ik heb me ingezet als Paco-verantwoordelijke om dit binnen onze club uit de grond te stampen, heb me ingezet als API omdat dit toen binnen onze club nog niet bestond en was jarenlang hoofd van onze sportcel.

Ondertussen zit ik al 7 jaar in het bestuur waarvan reeds verschillende jaren als voorzitter. Mijn taak bestaat vooral uit het leiden van de algemene werking van de club, ervoor zorgen dat de club kan blijven draaien. Ook val ik nog regelmatig in als trainer wanneer hier een tekort aan is. Dat doe ik nog steeds met alle plezier.

Kortom, ook ik ben een beetje een ‘manusje van alles’... te veel om allemaal op te sommen!

2. Je gaf al aan dat je zelf gezwommen hebt. Wat heeft jou ‘er volledig doen inrollen’?

Ik was zelf competitiezwemmer binnen de club en mijn vader was jarenlang bestuurslid. Dus het gaan helpen als vrijwilliger in een club was mij met de paplepel ingegeven en was een niet meer dan logische stap. De eerste jaren was dit vooral door wekelijks de nodige uren in het zwembad te staan als trainer. Na de geboorte van mijn twee dochters en de combinatie met shift-werk is dit meer verschoven naar bestuursfuncties en werk achter de schermen.

3. Wat geeft je het meest voldoening in je vrijwilligerswerk?

Als trainer kreeg ik steeds voldoening als je merkt dat kinderen iets bijleren waarvan ze dachten dat ze het eerst niet konden, en dit op alle verschillende niveaus. Van de allereerste keer met je hoofd onder water durven gaan, tot het verbreken van je eigen persoonlijk record of het behalen van een finaleplaats op een kampioenschap. Als trainer was ik trouwens vaak zelf zenuwachtiger dan de zwemmers… (lacht)

Als bestuurslid is het leuk als je merkt dat ouders tevreden zijn over de werking van de club en als je activiteiten of wedstrijden organiseert die vlotjes verlopen en waarbij iedereen nadien tevreden naar huis terugkeert. Dan weet je dat al de tijd en het werk dat je er met je team hebt ingestoken, het ook waard was.

4. Hoe is je band met andere vrijwilligers?

Om een club draaiende te houden, heb je tegenwoordig veel mensen nodig, zowel voor als achter de schermen. Mensen onderschatten nog steeds wat je de dag van vandaag allemaal moet doen (zeker administratief) om met alles in orde te zijn. Dit kan alleen maar lukken als je een goed team hebt waarop je kan rekenen. En ik kan met trots zeggen dat wij een fantastisch team van vrijwilligers hebben waar ik steeds op kan rekenen om alles tot een goed eind te brengen.

Ik denk dat ik kan zeggen dat ik met niemand problemen heb en iedereen op tijd probeer te bedanken voor hun inzet voor de club. Ik besef maar al te goed dat het spreekwoord ‘vele handen maken licht werk’ 100% van toepassing is binnen onze club.

5. Hoe zie je je toekomst als vrijwilliger binnen de zwemfed?

Voorlopig houd ik me vooral bezig binnen onze eigen club omdat ik hier al werk genoeg mee heb. Sinds dit sportjaar is mijn oudste dochter gestart met zwemmen dus ik vermoed dat ik dit nog wel enkele jaren zal verder doen…

6. Heb je vorming(en) moeten volgen om deze ta(a)k(en) uit te voeren? En zo ja, welke?

Zowel als trainer, als API en als bestuurder vond ik het steeds belangrijk om de nodige diploma’s te hebben en de nodige bijscholingen te volgen. Je jaarlijks bijscholen vind ik niet meer dan normaal als je je ergens voor engageert. Je bent namelijk nooit te oud om bij te leren.

En met dat mooi statement sluiten we dit interview af. Heel erg bedankt voor alles wat je al gedaan hebt en ongetwijfeld nog zal doen, Hannes. Fijn dat je alvast voor je eigen opvolging gezorgd hebt. Dan zullen we elkaar in principe de komende jaren nog heel wat tegen het lijf lopen.