Vrijwilliger in de spotlight

Inge Masschelein
04
03

Van 25 februari t.e.m. 5 maart 2023 vindt de jaarlijkse 'Week van de Vrijwilliger' plaats. Ook voor onze werking en voor die van de clubs, zijn vrijwilligers onontbeerlijk. Daarom plaatsen we deze week een aantal van die vrijwilligers in de picture.

We waren deze week nog niet aan de zee. Nochtans vind je uiteraard ook daar heel wat 'bezige bijen'. Vandaag laten we dan ook (onder andere) Inge Masschelein van de Oostendse Zwemschool en Royal Ostend Swimming Club aan het woord over haar vrijwilligerswerk.

1. Wat houdt jouw vrijwilligerswerk precies in?

Als vrijwilliger sta ik in voor de coördinatie van de Oostendse Zwemschool en de jeugdgroepen zwemmen bij de club ROSC. Daarnaast ben ik als lesgever actief bij de lessen watergewenning en leren overleven, zwemlessen (het aanleren van een eerste zwemstijl = rugslag) en bij de jeugd in de groep waar crawl aangeleerd wordt.

2. Hoe ben je ‘erin gerold’?

Sinds mijn 7 jaar ben ik lid van de ROSC. Dat is ondertussen al heel wat jaren geleden... (lacht) Eerst was ik er zwemmer en uiteindelijk rond mijn 18 jaar ben ik doorgestroomd naar de functie van 'hulptrainer' en later dan naar trainer en coördinator/jeugdsportverantwoordelijke.

3. Wat geeft je voldoening in je vrijwilligerswerk?

De liefde voor de sport en voor het water, natuurlijk! Daarnaast vind ik ook het aanleren van zwemstijlen en het verbeteren hiervan bij kinderen heel plezant. Het geeft je (meestal) veel energie. Weten dat ze dankzij jou niet alleen beter leren zwemmen maar dat het ook veiliger is voor hen in de zomer aan ons Oostends strand, dat geeft toch wel veel voldoening.

4. Hoe is je band met andere vrijwilligers?

Heel goed. Er is tussen de trainers en hulptrainers van ROSC een goeie sfeer en vaak hechte band. Er is vooral ook veel vertrouwen naar elkaar toe. Regelmatig bieden we dan ook hulp aan elkaar. We zijn allemaal evenwaardig. Of je nu uit het zwemmen komt of er als ouder in gerold bent... We zijn gelijk en leren van elkaar!

5. Hoe zie je je toekomst als vrijwilliger binnen de zwemfed?

Op vandaag beslaat het les geven en dergelijke al heel veel van mijn vrije tijd... Een extra taak erbij nemen is momenteel dan ook helemaal onmogelijk.

6. Heb je vorming(en) moeten volgen om deze ta(a)k(en) uit te voeren? En zo ja, welke?

Sowieso vragen we onze trainers bij de ROSC om vormingen te doen en dit volgens het niveau waarin je les geeft. Deze vormingen zijn te volgen bij de VTS, maar daarnaast vragen we ook om M-factor (motiverend coachen) te volgen zodat we M-trainers in ons team hebben.

Want uiteindelijk is het zo dat je ook als vrijwilliger gemotiveerd moet zijn en blijven om je, zoals ik, al die jaren in te zetten voor een sport en sportclub.

Leren motiverend coachen en (zo) zelf ook gemotiveerd blijven, is dan ook zeker en vast iets waar je als club moet op inzetten! Anders loop je het risico op een grote drop-out. Niet enkel bij de kinderen, maar ook bij vrijwilligers...

Met dit heel belangrijk gegeven kunnen we dit interview afsluiten... Inge, bedankt voor alle steentjes die je al bijgedragen hebt en in de toekomst ongetwijfeld nog zal doen. Blijf alsjeblief doen wat je doet. Want je doet dat heel goed! Hopelijk mogen veel enthousiastelingen jouw voorbeeld volgen.