Vrijwilliger in de spotlight

Etienne Desfossés
05
03

Van 25 februari t.e.m. 5 maart 2023 vindt de jaarlijkse 'Week van de Vrijwilliger' plaats. Ook voor onze werking en voor die van de clubs, zijn vrijwilligers onontbeerlijk. Daarom plaatsen we deze week een aantal van die vrijwilligers in de picture.

Vandaag is dat Etienne Desfossés. In de maanden januari en februari, tijdens de recentelijke Winterraces, hebben sommige zwemfed-medewerkers hem meer gezien dan hun familie. Want hij was er bij van begin tot einde. Ook hij staat niet graag in de spotlight. Toch delen we graag wat Etienne allemaal doet.

1. Wat houdt jouw vrijwilligerswerk precies in?

Ik doe heel wat zaken in de zwemwereld, maar ook daarbuiten bood en bied ik graag een helpende hand waar nodig: bij schoolfeesten, bij turnfeesten, bij kooroptredens, bij het rondgidsen van mensen met een beperking in Planckendael,...
In het zwemmen gaat dat van het zetten en opruimen van tafels en stoelen, over de kassa bemannen of de micro doen, over het rondleiden van mensen in het zwembad, over de catering en/of VIP verzorgen, tot pers ontvangen en begeleiden. En ook als official ben ik uiteraard nog steeds actief.

2. Da's een hele boterham! Hoe ben je ‘er ooit in gerold’?

Ik heb van kindsbeen af geleerd dat je mensen kan helpen, dat niets vanzelf georganiseerd geraakt (zonder helpende handen). Als mensen merken dat ze op je kunnen rekenen, word je steeds vaker door iemand van een bestuur of organisatie gevraagd. En anders bied je het gewoon zelf aan.

3. Wat geeft je voldoening in je vrijwilligerswerk?

Dat bij de eindbalans de organisatie van een evenement goed is verlopen, waarna tevreden mensen gelukkig naar huis gaan. Dankbaarheid krijgen helpt uiteraard ook heel veel om het vol te houden.

4. Hoe is je band met andere vrijwilligers?

De band met andere vrijwilligers zit goed. Je krijgt, geeft en ziet veel wederzijds respect. De meesten worden ook 'aangestoken' door 'de helpersbacterie', die aanzet tot een gezond verloop van de levensgang. Maar bij veel vrijwilligers zie je wel dat het engagement dikwijls stopt als hun persoonlijke binding met een organisatie stopt. Dat kan komen doordat kinderen stoppen met hun hobby, door nieuwe wendingen in de eigen professionele situatie of die van de partner, door gezondheidsproblemen, enz.

5. Hoe zie je je toekomst als vrijwilliger binnen de zwemfed?

Ik zie mijn toekomst in de zwemwereld rooskleurig. Zolang ze mij kunnen verdragen (lacht) of tot het lichaam zegt dat het niet meer gaat...

6. Heb je vorming(en) moeten volgen om deze ta(a)k(en) uit te voeren? En zo ja, welke?

Voor een groot deel van het beschreven vrijwilligerswerk heb ik geen vormingen of dergelijke moeten volgen. Als official uiteraard wel. Maar dat was veel minder zwaar dan voor het rondgidsen in Planckendael. Dat moest ik doen via zelfstudie (en met veel steun van mijn echtgenote).

Heel erg bedankt voor alles wat je al gedaan hebt en ongetwijfeld nog zal doen, Etienne. We zeggen wel eens al lachend "zet maar op de rekening". Maar die wordt ondertussen stilaan onbetaalbaar, net zoals die van verschillende van je collega's. Hopelijk kunnen we ook in de toekomst nog vaak beroep op je doen bij wedstrijden, je begroeten bij vergaderingen, je inschakelen van het geven van (bij)scholingen, enz. Daarnaast hopen we ook dat je een voorbeeld mag vormen voor veel (potentiële) vrijwilligers in het zwembad en daarbuiten.