Vrijwilliger in de spotlight

Steven Defoin
01
03

Van 25 februari t.e.m. 5 maart 2023 vindt de jaarlijkse 'Week van de Vrijwilliger' plaats. Ook voor onze werking en voor die van de clubs, zijn vrijwilligers onontbeerlijk. Daarom plaatsen we deze week een aantal van die vrijwilligers in de picture.

Vandaag is dat Steven Defoin. Daarvoor maken we de verhuis van 'de ene naar de andere heilige'. Want na Sint-Niklaas gisteren, is het nu Sint-Truiden waar we 'landen'. Daar ontmoeten we een jongeman die op heel wat vlakken actief is in de zwemwereld.

1. Dag Steven, we weten al dat ook jij op verschillende vlakken actief bent. Kan je even duiden wat jouw vrijwilligerswerk precies inhoudt?

Ik geef momenteel training aan sportzwemmers maar ook aan competitiezwemmers. Hierbij aansluitend ben ik ook TAK om de competitie werking van onze club te ondersteunen.

Samen met nog 4 andere lesgevers binnen onze club proberen wij onze trainers aan te sturen door vervangingen, vergaderingen en andere praktische zaken te regelen. Ook proberen wij nieuwe lesgevers binnen onze leden te werven en intern op te leiden.

Ik heb mij ook jarenlang ingezet binnen het bestuur van onze vereniging waarin ikzelf voornamelijk de praktische kant rond wedstrijden op mij nam.

2. Da's een mooie variatie. Hoe ben je ‘erin gerold’?

Al sinds mijn zes jaar zwem ik bij de Sint-Truidense Zwemclub en ik keek altijd op naar de jongeren waar ik zelf les van kreeg. Mijn doel was dan al om ooit zelf lesgever te worden. Later heb ik mezelf dan opgegeven als bestuurslid.

3. Wat geeft je voldoening in je vrijwilligerswerk?

Het geeft enorm veel voldoening om de zwemmers zichzelf te zien verbeteren. Dit zorgt voor het gevoel dat ik die kinderen echt iets kan bijleren.

Ook is het heel fijn om na een wedstrijd die wij organiseren te horen te krijgen dat zowel onze eigen zwemmers als de deelnemende verenigingen het weer een topeditie vonden!

4. Hoe is je band met andere vrijwilligers?

Binnen onze club heerst er - al zolang ik er ben - een sterke familiale sfeer. Dit gevoel is over de afgelopen jaren alleen maar sterker geworden.

Wij zijn binnen de trainers alsook binnen het bestuur een hechte groep.

5. Hoe zie je je toekomst als vrijwilliger binnen de zwemfed? (indien van toepassing)

Ik zal mij nog steeds binnen onze club verder blijven inzetten als lesgever en trainer. Binnen de zwemfed wil ik ook verder blijven ondersteunen op evenementen, zoals bijvoorbeeld het Zomercriterium, en help ik met veel plezier mee als TAK-offical.

6. Heb je vorming(en) moeten volgen om deze ta(a)k(en) uit te voeren? En zo ja, welke?

Voor TAK-official heb ik een korte cursus met aansluitend een stage en examen moeten volgen. Om me te ontwikkelen als lesgever heb ik zowel een Initiator-diploma als een Instructeur-diploma behaald. Ook probeer ik mij jaarlijks hiervoor bij te scholen.

Heel erg bedankt voor alles wat je al gedaan hebt en ongetwijfeld nog zal doen, Steven. Je hebt (in principe) nog een mooie en lange (zwem)toekomst voor je. Hopelijk mogen we elkaar dan ook nog veel tegen het lijf lopen.