Vrijwilliger in de spotlight

Evi Van der Gucht - artistiek zwemmen
27
02

Van 25 februari t.e.m. 5 maart 2023 vindt de jaarlijkse 'Week van de Vrijwilliger' plaats. Ook voor onze werking en voor die van de clubs, zijn vrijwilligers onontbeerlijk. Daarom plaatsen we deze week een aantal van die vrijwilligers in de picture.

Vandaag is dat Evi Van der Gucht. Bij velen doet zij mogelijks een belletje rinkelen als internationaal jurylid. Maar Evi doet nog veel meer dan dat...

Dag Evi, je bent in de Vlaamse zwemwereld al wat gekend als 'internationaal official'. Maar wat houdt jouw vrijwilligerswerk in haar geheel precies in?

In clubverband ben ik zowel voorzitter, coach als official. Op Vlaams niveau ben ik lid van het Sportcomité en sta ik in voor het opleiden van officials. Op nationaal vlak ben ik lid van het Sportcomité, ben ik official G binnen World Aquatics voor België.

Hoe ben je ‘erin gerold’?

In 1985 ben ik zelf begonnen met (artistiek) zwemmen. Daarna (in 1991) ben ik overgeschakeld naar de rol van official. Vervolgens is het voor mij niet meer gestopt...

Wat geeft je voldoening in je vrijwilligerswerk?

Ik vind het heel mooi om onze sport verder te zien ontwikkelen. Daarnaast is ook het gevoel iets te kunnen bijdragen aan de kennis en beleving van onze leden, zowel zwemsters als coaches en officials, voor mij heel belangrijk.

Hoe is je band met andere vrijwilligers?

De '(artistiek) zwem(men) wereld' is een kleine wereld. Er is dan ook een goede samenwerking en verstandhouding op meerdere niveau's.

Hoe zie je je toekomst als vrijwilliger binnen de zwemfed?

Hopelijk kunnen we nog even op het huidige elan verdergaan... en daarna zorgen voor een goede opvolging (glimlacht).

Heb je vorming(en) moeten volgen om deze ta(a)k(en) uit te voeren? En zo ja, welke?

Als official leg je een examen af en dien je regelmatig bijscholingen te volgen. Internationaal (World Aquatics) is dit nog wat uitgebreider en dien je jaarlijks een online examen af te leggen én om de 4 jaar een herscholing met examen.

Jouw dagen zijn duidelijk heel goed gevuld, Evi. Bedankt voor alles wat je doet en hopelijk kunnen we nog vele jaren samenwerken.