Vlaams Zomercriterium 2023 - verslag dag 3

17
07

Ook de derde en laatste dag ving aan met een optocht van de clubs. Nóg meer dan de vorige dagen werden de vlaggen, mascottes, enz. bovengehaald, werden er leuke choreografieën voor het opkomen bedacht, en de 'ceremonie' werd afgesloten met een wave met vertegenwoordigers van (bijna) alle clubs.

De dames hadden als eerste race de 50m schoolslag op het programma staan. Lieselot Leyten(ZGEEL), die zeer regelmatig op het podium te zien was, won deze afstand bij de 15-16-jarigen in 00:38,59. Haar clubgenote Mélissa Begue werd derde en Tara Goossens (LZV) tweede.
Emma Van Gorp, ook haar zagen we al meermaals, won de 50m schoolslag bij de 17-jarigen en ouder in 00:37,88. Dawn Versluys (ROSC) en Resy Goris (LWB) stonden mee op het podium.

De 13-14 jarigen jongens kwamen vervolgens aan de start voor de 100m vrije slag. Reza Naegels (ZOLA) won bij de 13-jarigen in 01:06,20. Nicolas Vermeulen (FIRST) nam de zilveren medaille mee en Vic Van Nooten (LAQUA) de bronzen medaille.
Bij de 14-jarigen jongens won Jack Morrens in 01:03,89. Ferre Bruyneel en Bas Van Grunderbeeck zaten hem op de hielen en werden 2e en 3e.

Ook de jongste meisjes zwommen deze voormiddag de 100m vrije slag. Bij de 11-jarigen was er een mooie strijd tussen Miya Vermaelen (ZVL) en Emily Rutsaert (STA). Miya won in 01:16,90 en had hiermee 7 hondersten voorsprong op Emily. An Degrande (FIRST) eindigde op minder dan één seconde en werd hiermee verdiend 3e.
Bij de 12-jarigen zagen we Eva Jacobs (LZV) winnen in 01:10,64. Paulien Vanderlinden (BEST) won de zilveren medaille en Lieze Van Reeth (ZVL) de bronzen medaille.

De oudste heren kwamen vervolgens aan de start op de 100m rugslag. In de categorie 15-16 jaar zagen we een overwinning voor Niels Van De Vijver (SWEM) in 01:10,40. Met op plaats twee Noah De Peyper (ZIOS) en op plaats drie Hector Penninger (FAST).
In de categorie 17 jaar en ouder zagen we opnieuw een overwinning voor Thomas Van Waelderen van WST. Hij won met +/- 1 seconden voorsprong (01:06,22) van Yonas Vanhamel (ZOLA) en Isaac Cornelis (FAST).

De 13- en 14-jarigen meisjes hadden de 200m wisselslag op het programma staan. De winnares van de 13-jarigen was Lorelien Medland (LAQUA), zij kwam met een sterke schoolslagsplittijd aan de leiding en stond haar eerste plaats niet meer af, 02:48,82 was haar eindtijd. Charlot Wachtelaer (AST) legde beslag op de zilveren medaille en Zoë Cluysen (LWB) op de bronzen medaille.
Louise Aerts (HoZT) nam een mooie voorsprong bij de 14-jarigen tijdens de rugslag en zette zo de tegenstand op achtervolgen. Aan de eindmeet had ze nog een voorsprong van ongeveer 2 seconden op achtervolgsters Lizanne Verspecht (ZCK) en Floor Caus (KZK). Eindtijd van Louise was 02:45,84.

Op de 100m vrije slag bij de oudste dames kwamen meer dan 110 dames aan de start. Bij de 15-16 jarigen zagen we Blue Janssens (ZN) die na eerdere podiumplaatsen deze keer de gouden medaille won in 01:05,23. Lisa Loontjes (STA) en Delphine Larmuseau (MEGA) stonden naast haar op het podium.
Bij de 17 jarigen en ouder was het Lore Vandromme (KZK) die onder luide aanmoedigingen de eindsprint won tegen Birthe Peeters (ZNA) en Yana Arys (HZA) in 01:04,16.

De 11-12-jongens zwommen deze voormiddag de 100m rugslag. Elias Van den Eede (AZL) won dit nummer in 01:27,79 bij de 11-jarigen. Eben Callewaert (BZK) en Alvaro Agten Valerio (ZGEEL) werden tweede en derde.
Jerôme Lafaut (MEGA) won opnieuw overtuigend bij de 12-jarigen. Hij liet de klok stoppen op 01:18,91. Juul Van Laere (LZV) en Casper Shrivill stonden bij hem op het podium.

Van de jongsten ging het opnieuw naar de oudsten. 02:33,63 was de eindtijd van Jakob Naaktgeboren (MEGA) op de 200m rugslag bij de 15-16-jarigen. Hij won daarmee voor Niels Van De Vijver (SWEM) en Benjamin Bernath (KAZS).
Thomas Van Waelderen (WST) stond ook weer op het hoogste schavotje met een eindtijd van 02:26,21. Inmiddels verzamelde hij zoveel podiumplaatsen dat hij geen 'nieuwe moves' meer kon bedenken voor de podiumfoto. Laurenz Matthijs (SCZ) bleef ook mooi onder de 02:30 en werd tweede. Robbe Nollet (BRABO) bezette de 3e plaats.

Geen aflossingen meer vandaag. Dus met de 100m rugslag voor de meisjes van 13 – 14 jaar sluiten we onze voormiddag af. Bij de 13-jarigen meisjes zagen we Vlada Filimonov haar eerste gouden medaille van dit weekend winnen in 01:18,73. Eléa Genbrugge (BRABO) en Roxanne Jacobs (ZCK) completeerden het podium.
Bij de 14-jarigen was er een ex-aequo op de 2e plaats. Louise Verschueren (HoZT) en Lotte Van Espen (HZA) zwommen allebei identiek dezelfde tijd. De 1e plaats ging echter naar Louise Aerts (HoZT) die met 01:17,96 won.

Last but no least, viel er een Belgisch Record te noteren voor Jordy Maes (AZL). Hij verbeterde met 02:42,77 het Belgisch Record op de 200m rugslag in de categorie S8!

Lennert Verhulst (AZL) mocht de eerste gouden medaille van de namiddag in beslag nemen. In 00:33,93 won hij de 50m schoolslag bij de 15-16 jarigen. De tweede plaats was voor Halil Kerman (FIRST) en derde plaats voor Jonas Brynaert (STZ).
Bij de 17-18 jarigen won Laurenz Matthijs. Hij veroverde na talrijke andere ereplaatsen nu ook de gouden medaille in een tijd van 00:32,86. Slos Robbie (FIRST) en Lens De Cuyper (HZA) zagen we ook terug op dit podium.

Vervolgens was het de beurt aan de meisjes voor de 100m vrije slag. Elynne Temmerman (BRABO) stond al bij elk vrije slag nummer bij de 13-jarigen op het podium maar deze keer veroverde ze de eerste plaats in een mooie tijd van 01:05,96. Zoë Cluysen LWB was tweede en Milly Van Herpe (MEGA) derde.
Ook Floor Caus, bij de 14-jarigen, won een gouden medaille. Met een tijd van 01:05,74 verwees ze Yenthe Van Baelen (MOZKA) en Niobe De Ridder (BRABO) naar de dichtste ereplaatsen.

De 11- en 12-jarigen jongens hadden als laatste wedstrijd ook de 100m vrije slag op het programma staan. Bij de 11-jarigen was het een spannende eindstrijd. Lowie Rockelé (ZCT) eindigde als eerste (01:15,67), hij werd op de voet gevolgd door teamgenoot Toon Maertens en Lars Voet (KAZS).
Jerôme Lafaut won opnieuw bij de 12-jarigen in een tijd van 01:07,19. Op plaats 2 zagen we Milann Begue (ZGEEL) en Casper Shrivill (BRABO).

De dames hadden vervolgens de 100m rugslag op het programma staan. Chloé Dewyn (KAZS)neemt op deze afstand de gouden medaille mee naar huis in de categorie 15-16 jaar. Ze zwom een eindtijd van 01:15,53. Loren De Becker (ZS) en Charlotte Boeykens (MEGA) vergezelde haar op het podium.
Annelies Neirinck (FIRST) zagen we al regelmatig terug aan het podium maar nu mocht ze ook op het hoogste schavotje plaats nemen. Met haar 01:18,70 won ze deze afstand in de categorie 17 jaar en ouder. Fien Verwaest (ZORO) was 2e en Dawn Versluys 3e.

Vijf honderdsten en één tiende dat waren de verschillen in de 200m wisselslag bij de 13-jarigen jongens tussen de 1e – 2e en 3e plaats. Tijs Janssens (ZVL) trok aan het langste eind en won deze race. Elias Debbaut werd tweede en Nicolas Van Campfort (BRABO) derde.
Bij de 14-jarigen ging de gouden medaille met een eindtijd van 02:38,45 naar Bjorn Geladi (TRUST) die vooral in de laatste 50m afstand nam van Pepijn Dirckx (SHARK). Gaetan Catry (ZNA) werd derde.

De heren eindigden hun tornooi met het koningsnummer, de 100m vrije slag. Twee zwemmers doken in de leeftijdscategorie 15-16 jaar onder de minuut. Karel Nijskens (BRABO) was hiervan de snelste in 00:58,75. Tweede werd Wannes Van De Veire (ZCK) en derde Arne Lauwaert (FIRST).
Bij de 17-jarigen en ouder was er zeker sprake van een mooie strijd, met 4 zwemmers die aankwamen binnen de 6-tienden. Het goud ging hier naar Lens De Cuyper (HZA) in 00:57,47. Boris Rottiers (FIRST) en Brecht Pillet (DDAT) mochten met hem mee op het podium.

Voor de 11- en 12-jarigen meisjes was het laatste nummer dit weekend de 100m rugslag. Jolie Potier (MEGA) won in 01:26,43. De 2 anderen medailles gingen nar Emelie Eelbode (ZNA) en An Degrande (FIRST).
Bij de 12-jarigen zagen we Elize Kemps (MOZKA) zij stond voor de eerste maal dit weekend op het podium en legde nu beslag op de gouden medaille met een tijd van 01:22,26. Yinte Van Rillaer (HZA) werd 2e en Nienke Kerckhofs 3e.

De dames hadden nog de dubbele afstand (200m) op hun programma staan. Chloé Dewyn (KAZS) won in de leeftijdsgroep 15-16 jaar met en tijd van 02:41,82. Rinske Rosseau kreeg de zilveren en Stien Raepsaet (ZB) de bronzen medaille.
In de categorie 17 jaar en ouder zagen we Sophie Geyskens (AZL) winnen met een tijd van 02:39,09. Lena Vanderbruggen (KLSVZ) en Sara Rigole (UZKZ) stonden met haar op het podium.

Om af te sluiten, mochten de jongens 13-14 jaar als laatste van het weekend het water in voor de 100m rugslag. De 13-jarigen jongens maakten er een hele mooie strijd van. Ze kwamen met vijf aan binnen +/-3 tienden. Aaron Gillet (MEGA) won de strijd in 01:19,32. Niels Dhaene (UZKZ) en Maxim Viaene (MEGA) flankeerden hem op het podium.
Op het laatste podium van het weekend verscheen Andreas Bonne (VZV) bij de 14-jarigen na een tijd van 01:13,12 op het hoogste trapje. Warre Geens (AZK) kreeg de zilveren medaille en Dida Meeus (ZGEEL) de bronzen plak.

Proficiat aan álle zwemmers met hun prestaties van dit weekend! Helaas moeten we bij het maken van dit verslag keuzes maken en kunnen we enkel de medaillisten vermelden. Maar iedereen deed uiteraard zijn/haar best en beleefde (hopelijk) een fijn weekend. Ook de aanwezige coaches, afgevaardigden, enz. bedanken we graag van harte voor het begeleiden van de zwemmers. We wensen iedereen voor wie dat geldt alvast een heel fijne vakantie!

Een laatste maar zeer belangrijke vermelding, is er voor de vrijwilligers die de organisatie-Crew versterkten. De Crew van deze editie van het Vlaams Zomercriterium was sterker dan ooit, dankzij de inzet van tientallen vrijwilligers! 'Kampioen' van het aanleveren van vrijwillige Crew-leden dit jaar was Aquarius Zwemclub Lebbeke. Via deze weg danken we heel graag hen en alle andere vrijwilligers voor hun bijdrage!