Vlaams Zomercriterium 2023 - verslag dag 2

15
07

Ook dag twee ging van start met een optocht van alle clubs. Opnieuw zagen we heel wat vlaggen en mascottes. Iedereen had er duidelijk zin in!

De eerste wedstrijd van de dag was de 200m schoolslag voor de meisjes 13-14 jaar. Bij de 13-jarigen zagen we Kenza De Smaele (FIRST) als eerste aantikken, voor Amélie Claeys (MEGA) en Kristina Maaskant (SCZ). Bij de 14-jarigen was Niobe De Ridder (BRABO) de snelste, voor Margo Pauwels (FAST) en Floor Caus (KZK).

De heren van 15 jaar en ouder gingen van start met het sprintnummer 50m rugslag. Halil Kerman (FIRST) dook in de leeftijdgroep 15-16 jaar als enige onder de 32 seconden en won zo verdiend met 00:31,91. Thibaut Geens (ZCK) en Benjamin Bernath (KAZS) werden 2e en 3e.
In de categorie 17 jaar en ouder zwom Thomas Van Waelderen (WST) 30.00. Aron Bauwens (ZOLA) en Brecht Pillet (DDAT) vergezelden hem op het podium.

Schoolslag stond vandaag veel op het programma, zo dit keer de dames op de 100m schoolslag. Bij de 15-16 jarigen zwom Noor Bhija (KWZC) 01:25,55 en daarmee was ze sneller dan Emma Neefs (TRUST) en Febe Meeuws (ZGEEL).
In de oudste categorie (17 jaar en ouder) won Liesa Vrielinck overtuigend in 01:21,30. Emma Van Gorp (KLSVZ) en Mirte Keustermans (HoZT) stonden mee op het podium.

Vervolgens was het opnieuw de beurt aan de heren. Matthias Volckaert (ZIOS) won in de groep 15-16 jarigen en met zijn 02:49,76 was hij bijna 5 seconden sneller dan nummer twee, Hector Penninger (FAST). Derde was Willem Florus (SHARK).
In de oudste groep (17 jaar en ouder) won van FIRST Robbie Slos, hij noteerde een eindtijd van 02:42,81 en won daarmee met ruime voorsprong van Andreas Duré (BZK) en Lander Seeuws (ZDKK).

De 13-14 jarigen meisjes mochten daarna aan de bak voor de 200m vrije slag. De meisjes van BRABO maakte er een mooie strijd van bij de 13-jarigen. Het was Eléa Genbruggen die won in 02:24,07 voor Elynne Temmerman, Elise De Troyer (AST) werd derde.
Bij de 14-jarigen zagen we Nette Depondt-Velter van ROSC winnen in een eindtijd van 02:26,86. De meisjes van MEGA Lore Martelé en Mila Dumon (MEGA) vervolledigden het podium.

Vervolgens was het de beurt aan de jongste groep. De eerste wedstrijd voor de jongens 11-12 jaar vandaag, was de 200m wisselslag. Luis Cuesta Carrasco (SCZ) was de snelste bij de 11-jarigen in 03:17,33. Wout Vertessen (DBT) en Lander Mertens (ZCT) wonnen de zilveren en bronzen medaille op deze afstand.
J
erôme Lafaut (MEGA) zagen we al meerdere keren op het podium. Ook nu won hij overtuigend. Met zijn eindttijd van 02:46,82 was hij ruim 12 seconden sneller dan Mattia Spadea (LAQUA) en Lukas Declerck (TZT).

De 11-12 jarigen meisjes hadden de 100m schoolslag op hun wedstrijdprogramma staan. Jolie Potier (MEGA) won bij de 11-jarigen in een tijd van 01:33,74. Hiermee was ze sneller dan haar clubgenote Julie De Vreese en Floor Engelen (DBT).
Bij de 12-jarigen zagen we Lotte Bullen (ZDKK) winnen. Met haar 01:30,20 was ze 3 seconden sneller dan Amber Vande Ghinste (DDAT) en Maren Poel (DBT).

En we blijven bij de schoolslag. Boyan Bobev (LAQUA) mocht ook opnieuw het podium op. Hij won de 100m schoolslag bij de 13-jarigen in 01:27,47. Dhaene Niels (UZKZ) werd 2e en Thomas Gypen (ZCT) 3e.
Bij de 14-jarigen zagen we Tibo Desodt (KZK) die in 01:22,21 het laken naar zich toe trok. Seth Ladewig (ZOLA) en Siemen Baeyens (ZTB) vervolledigden het podium.

De laatste individuele wedstrijd van de voormiddag was de 50m vlinderslag bij de dames. Regelmatig zien we dezelfde namen terugkomen. Noor Bhija (KWZC) kwam haar 2e gouden medaille van deze dag halen. Met haar 00:32,04 won ze deze race voor Kira Meerts (WST) en Lieselot Leyten (ZGEEL) in de categorie van de 15-16 jarigen.
Bij de 17-jarigen en ouder zagen we van Mien Godderis, van zwemclub TRUST, opnieuw op het podium verschijnen. Ze won met 00:31,10. Mirthe Schepers en Maria Verfaillie werden 2e en 3e.

De aflossingen zorgden ook vandaag weer voor een stijging van het aantal decibels bij de supporters.

De 4x 100m wisselslag bij de 11-14 jarigen werd gewonnen door BRABO. Proficiat Benjamin, Patrick, Mohammed en Mathis!
Bij de 15-jarigen en ouder zagen we de ploeg van FIRST die met overmacht deze wedstrijd won in 04:27,88. Noah, Robbie, Halil en Wout knap gedaan!

Ook in de namiddag stond er veel schoolslag op het programma. We gingen van start met de 200m schoolslag voor de 13-14-jarige jongens.
De 13-jarigen waren sneller dan de jongens van 14 jaar in deze wedstrijd. Leon Langenbick (STA) won in 02:57,63. Zijn clubgenoot, Quinten Coppens, werd 2e en Boyan Bobev (LAQUA) legde deze keer beslag op de bronzen medaille.
Bij de 14-jarigen ging de gouden medaille naar Dida Meeus (ZGEEL), de zilveren naar Mathis Clockaerts (BRABO) en de bronzen naar Patrick Naghiu (BRABO).

Voor de oudste leeftijdsgroep bij de meisjes stond vervolgens de 50m rugslag op het programma. Kira Meerts (WST) won deze in 00:34,62 bij de 15-16-jarigen. Roos Aernouts (AZK) en Sieglinde Gerets (HZS) werden 2e en 3e.
Lore Vandromme (KZK) was de snelste in de categorie 17 jaar en ouder. Lieke Michiels (LWB) en Annelies Neirinck (FIRST) zagen we ook terug op het podium.

Bij de 15-16-jarigen heren zagen we Tijmen Moermans (ZDKB) de 100m schoolslag winnen bij de 15-jarigen, in 01:18,67. Hij werd gevolgd door Matthias Volckaert (ZIOS) en Dries Raes (BEST).
Bij de 17-jarigen en ouder zagen we opnieuw een overwinning voor Robbie Sios (FIRST). Hij won de race in 01:13,98. Lens De Cuyper (HZA) en Siemen Van Gansbeke (KWZC) flankeerden hem op het podium.

Op de 200m schoolslag bij de 15-16-jarigen zagen we Lieselot Leyten terug op het hoogste schavotje. Ze won overtuigend in 03:01,22 voor Nele Van Waelderen (WST) en Fenna De Groote (FAST).
Emma Van Gorp (KLSVZ) werd in de categorie 17 jaar en ouder 1e in 03:00,82. Joke Trioen (DDAT) en Lies Van der Weyden (SHARK) waren 2e en 3e.

De 200m vrije slag bij de jongens 13-14 jaar was een drukbezette wedstrijd. Er kwamen in totaal meer dan 90 zwemmers aan de start. Bij de 13-jarigen zagen we Elias Debbaut (MEGA) winnen in 02:21,06. Nicolas Van Campfort (BRABO) en Wout Vromas (STA) mochten de zilveren en bronzen medaille mee naar huis nemen.
Bij de 14-jarigen dook Emiel Caris (ZTZ) als enige onder de 02:20. Hij noteerde een eindtijd van 02:19,00. Einar Pasteels (TRUST) en Bas Van Grunderbeeken (ZCT) werden 3e en 3e.

De 11-12-jarigen meisjes zagen we vervolgens terug op de 200m wisselslag. Floor Engelen (DBT) mag de gouden medaille op de 200m wisselslag toevoegen aan haar collectie. Ze won deze afstand in 03:02,30. Fiebe Uytterhoeven (ZCT) en Anissa Bahloula Faitha (KVZP) stonden met haar op het podium.
Bij de 12-jarigen zagen we Noor Maes (AST) winnen in 02:55,34. Ameya Jorissen (ZCT) werd 2e en Farah Feys (KZK) 3e.

Lars Voet (KAZS) behaalde bij de 11-jarigen jongens de eerste plaats op de 100m schoolslag in een tijd van 01:43,51. Lander Mertens (ZCT) en Wout Vertessen (DBT) stonden ook opnieuw op het podium op deze afstand.
Bij de 12-jarigen zagen we Jerôme Lafaut (MEGA) die ook de 100m schoolslag won in 01:27,94. Achiel Germonpre (VZV) en Thibe Janssen (DBT) vergezelde hem op het podium.

Vervolgens bleven we bij de 100m schoolslag, maar nu bij de 13-14 jarigen meisjes. Aukje Van De Borne (HZA) zwom 01:28,01 en bleef hierbij Lina Hiel (DBT) en Amy Van Bunder (DZO) voor.
Bij de 14-jarigen zagen we 2 meisjes van ROSC op plaats één Juul Van Cauwenberghe en plaats twee Nette Depondt-Velter. Juul zwom 01:24,31. Birgit De Backer mocht de bronzen medaille meenemen.

De heren eindigden de dag met het kortste vlinderslagnummer. Leonard Rombouts (SCZ) won deze in de categorie 15-16 jaar in 00:27,90. Hiermee dook hij als enige onder de 28 seconden. Wannes Van De Veire (ZCK) werd tweede en Felix Eugene (ZORO) derde.
Bij de 17-jarigen en ouder won Warre Moos (ZOLA) in 00:28,28. Lens De Cuyper (HZA) en Matthijs Laurenz (SCZ) namen de zilveren en de bronzen medaille mee naar huis.

Tijdens de 4x 100m wisselslag estafette bij de 11-14-jarigen dames was de laatste 100m beslissend. De slotzwemster van MEGA bezorgde met een snelle split van 01:06,16 haar ploeg de gouden medaille. Proficiat Juliette, Amélie, Mila en Lore!

In de categorie 15 jaar en ouder ging de gouden medaille naar TRUST. Maren, Mien, Emma en Eline: proficiat!