Vlaams Zomercriterium 2023 - verslag dag 1

14
07

Voormiddag

Vandaag vond de eerste dag van het Vlaams Zomercriterium 2023 plaats. Er vielen een aantal 'nieuwigheden' te bespeuren. Zo werd de dag voor het eerst gestart met een optocht van alle clubs. Héél mooi om te zien!

Als eerste wedstrijd stond meteen ook de kortste/snelste afstand van de vrije slag op het programma: de 50 meter. Hanne Ceulemans (AZK) won in 00:30,37 bij de meisjes 15-16 jaar. Emma Neefs (TRUST) en Blue Janssens (ZN) werden 2e en 3e.
In de categorie 17 jaar en ouder zagen we Yana Arijs (HZA) als snelste eindigen in 00:29,40. Ze was hiermee sneller dan Leonore Torrao Rebocho (SCZ) en Gitte De Coning (ZDKK).

Voor wedstrijd twee ging het van de kortste naar de langste afstand (dit weekend): de 400m vrije slag. Dit in de categorie 13-14 jaar. Elias Debbaut (MEGA) trok het laken naar zich toe door een sterke 2e helft te zwemmen. Met een eindtijd van 05:01,44 verbeterde hij ook ruim zijn inschrijvingstijd. Ferre-Louis Huysentruyt (UZKZ) en Amir Zouhri vervolledigden hier het podium.
Bij de 14-jarigen was het spannend tot aan de eindmeet. Pepijn Dirickx (SHARK) kon een sterk opkomende Einar Pasteels (TRUST) nog net voor blijven in 04:56,69. Het verschil met plaats 2 bedroeg amper 2 hondersten. Derde in deze categorie werd Simon Declerck (TZT).

Vervolgens was het terug de beurt aan de meisjes, die verder gingen met de 100m vlinderslag. Floor Engelen (DBT) won bij de 11-jarigen in 01:29,97. Ze was hiermee zo maar even 10 seconden sneller dan nummer twee Julie Maes (TRUST), Leonie Maes (PZC) mocht als derde het podium op.
Bij de 12-jarigen zagen we Noor Maes (AST) als eerste aantikken in 01:25,71. Sofia Nsubuga (ALZV) en Pip Verdood (ZVL) vervolledigden het podium.

Daarna was het aan de heren 15 jaar en ouder. Voor hen stond de 200m wisselslag op het programma. Dries Raes (BEST) won overtuigend in 02:28,69 in de categorie 15-16 jaar. Yoren Vanderbeken (UZKZ) was tweede en Jasper Brynaert (STZ) derde.
Thomas Van Waelderen (WST) was de overall snelste. Met 02:21,66 klom hij op het hoogste podium in de categorie 17 en ouder. Hij werd gevolgd door Laurenz Matthijs (SCZ) en Aron Bauwens (ZOLA).

De 13- en 14-jarigen meisjes zwommen vervolgens 200m rugslag. Bij de 13-jarigen won Lorelien Medland (LAQUA) in 02:51,94. We zagen een close finish met plaats nummer 2 Pia Melotte (DBT). Nell Schelfaut (TSZ) werd derde.
Pauline Smulder (STA) won de gouden medaille bij de 14-jarigen in 02:46,33. Nette Depondt-Veller (ROSC) werd 2e en Inaya Anquetil (GOLD) derde.

De volgende wedstrijd was de 200m vrije slag bij de dames. De 15- en 16-jarigen maakten het wel heel spannend. Het verschil tussen nummer 1 en nummer 5 was minder dan 1 seconde! Lina Amzour (BRABO) was het snelste in 02:22,29. Hasse Vanderbeke (AST) werd 2e en Blue Janssens (ZN) haalde voor de 2e keer deze ochtend de bronzen medaille op.
In de oudste categorie (17 jaar en >) zagen we van ZVL Mei-Jun Jacob deze race winnen in 02:18,43. Emma Brys (ROSC) werd 2e en Mirte Keustermans (HoZt) 3e.

In wedstrijd 7, de 400m vrije slag voor de jongens 11-12 jaar zagen we tal van grote tijdsverbeteringen. Robin Ceusters (BRABO) was bij de 11-jarigen de snelste in 05:50,52. Luis Carrasco Cuesto (SCZ) werd 2e en Matheo Ratiu (ZCT) 3e.
Mathias Van den Bremt (AZL) werd de winnaar bij de 12-jarigen in 05:14,56 na een mooie race met Tibe De Decker (MEGA) die 2e werd. Dylano Fransen mocht als derde het podium op.

De meisjes in de categorie 13-14 jaar zwommen deze voormiddag ook de 100m vlinderslag. Charlot Wachtelaer (AST) was in 01:22,54 de snelste bij de 13-jarigen. Helene Maes (PZC) werd 2e en Amy Van Bunder (DZO) 3e. Bij de 14-jarigen doken Amélie Geens (ZCK), 01:18,28 en Lotte Jacobs onder de 01:20,00. Hanne Van Waelderen (WST) noteerde de derde tijd.

De laatste individuele race van de voormiddag was voor de oudste groep van de heren. Zij hadden ook een 100m vlinderslag op het programma staan. De snelste van deze dag is de 16-jarige Karel Nijskens (BRABO). Hij was in 01:05,71 sneller dan zijn ploeggenoot Ruben Koning (BRABO). Wannes De Veire (ZCK) behaalde de derde plaats.
In de categorie 17 jaar en ouder won Tiebe Francken in 01:06,10. Het was een spannend slot want Louis Dubois (AZK) was slechts 8 hondersten trager en ook Aron Bauwens (ZOLA) zwom onder de 01:07,00.

Als er aflossingen op het programma staan, stijgen de decibels en dat was deze voormiddag ook het geval. De aflossing 4x 100m vrije slag stond op het programma voor de meisjes/dames. In de leeftijdgroep 11-14 jaar behaalden MEGA overtuigend het goud in 04:37,87 en ook in de leeftijdsgroep 15 jaar en ouder was het goud voor MEGA. Deze ploeg zwom een tijd van 04:22,63. Proficiat Milly, Mila, Juliette, Lore, Nora, Delphine, Charlotte en Liesa!

Namiddag

Ook in de namiddag gingen we van start met de kortste afstand van de vrije slag (50m), maar deze keer voor de heren. Lennert Verhulst won bij de 15-16 jarigen in een tijd van 00:26,54. Enkele hondersten later kwam Leonard Rombouts (SCZ) aan en Louis Delesalle (BEST) sloot de top drie.
Bij de 17 jaar en ouder won Pieter-Jan Claeys. Hij dook vlot onder de 26 seconden met zijn eindtijd van 00:25,59. Warre Moors (ZOLA) en Brecht Pillet (DDAT) stonden mee op het podium.

Vervolgens was het aan de 13-14 jarigen meisjes die de 400m vrije slag op het programma hadden staan. Catho Van Cauwenberghe (ROSC) haalde een hele hap van haar inschrijvingstijd af en zwom in 05:02,59 naar de gouden medaille. Elynne Temmerman (BRABO) werd tweede en Charlot Wachtelaer (AST) 3e.
Bij de 14-jarigen was het Floor Caus, die luid aangemoedigd door haar teamgenoten mooi onder de 5 minuten dook. Ze noteerde een eindtijd van 04:56,62. Nette Depondt-Velter (ROSC) en Louise Verschueren (Ho ZT) completeerden de top 3.

De 11-12 jarigen stonden vervolgens aan de start van de 100m vlinderslag. Matheo Ratiu (ZCT) won bij de 11-jarigen in 01:33,70. Robin Ceusters (BRABO) en Mathias Deraemaecker (LAQUA) waren 2e en 3e.
Bij de 12-jarigen had Mauro Van Achter had een mooie voorsprong met zijn eindtijd van 01:23,74. Zijn naaste achtervolgers waren Dylano Fransen (PZC) en Oscar Dierick (LAQUA).

Daarna was het de beurt aan de oudste meisjes, zij traden aan op de 200m wisselslag. Bij de 15-16 jarigen zagen we 2 meisjes die onder de 02:40 zwemmen. Fillo Clerbout (ZCK) won in 02:38,81 voor Lieselot Leyten (ZGEEL) en Manon Donin (ZIOS).
In de categorie 17 jaar en ouder zagen we Liesa Vrielinck (MEGA) die net Lore Vandromme (KZK) kon voorblijven. Mirte Keustermans (HoZT) werd derde.

Op de 200m rugslag zagen we Niels Dhaene op het podium staan. Hij won deze afstand bij de 13-jarigen in een tijd van 02:48,60 en hiermee was hij sneller dan de 2 clubgenoten Nicolas Vermeulen en Guust De Clercq (allebei van FIRST).
Bij de 14-jarigen was het Dida Meeus (ZGEEL) die met een sterke eindsprint tegen Warre Geens (AZK) het laken naar zich toe trok. Simon Declerck (TZT) won de bronzen medaille.

Vervolgens was het tijd voor de 200m vrije slag bij de heren. Bij de 15-16 jarigen zagen we Leonard Rombouts (SCZ) winnen met overmacht. Hij noteerde een knappe 02:05,26 en was hiermee ook de snelste van deze wedstrijd. Karel Nijskens (BRABO) werd 2e en Arne Lauwaert 3e.
Bij de categorie 17 jaar en ouder won Lens De Cuyper van HZA in een eindtijd van 02:06,61. Laurenz Matthijs (SCZ) en Yonas Vanhamel (ZOLA) vergezelde hem op het podium.

Daarna was het tijd voor de 400m vrije slag van de jongste meisjes. Ook hier zagen we weer ruime tijdsverbeteringen. Linne De Vocht (ZCT) won deze bij de 11-jarigen in een tijd van 05:42,82. Anissa Bahloula Faitha (KVZP) werd tweede en Leonie Maes (PZC) werd derde.
Bij de 12-jarigen zagen we Noor Maes (AST) op het hoogste schavotje. Zij won in 05:21,05 en was hiermee sneller dan Judith Chevalier (BZK) en Ameya Jorissen (ZCT).

Voor de jongens 13-14 jaar stond vervolgens de 100m vlinderslag op het programma. Deze werd bij de 13-jarigen gewonnen door Boyan Bobev (LAQUA) in 01:17,29. Het was een spannende eindstrijd want ook de andere 2 medaillisten, Elias Debbaut (MEGA) en Maxim Viane (MEGA) doken allebei onder de 01:18.
Bij de 14-jarigen won Einar Pasteels (TRUST) in 01:13,98. Samuel Bove (SCZ) werd 2e en Cédric Slaets (ZCT) 3e.

De laatste individuele race van deze dag was de 100m vlinderslag bij de dames.

Hier zagen we opnieuw Hanne Ceulemans (AZK) op de 1e trede. Ze won in 01:12,43. Manon Donin kwam nog heel dichtbij en legde zo beslag op de 2e plaats. Fillo Clerbout zagen we terug op de 3e plaats.

Dan als mooie afsluiter de aflossingen, deze keer was het de beurt aan de jongens-/herenploegen op de 4x 100m vrije slag. Bij de 11-14 jarigen zagen we PZC die overtuigend hun categorie wonnen. Warre, Lukas, Dylano en Michaël, knap gedaan!

In de oudste categorie (15 jaar en ouder) was het heel spannend. Het was uiteindelijk de ploeg van FIRST die eerst aantikte. Proficiat Halil, Robbie, Noah en Wout!

Dag 1 zit er op, we zien jullie graag morgen terug!