Tuesday, Crew Day!

De zwemfed-crew... Wie zijn ze? Wat doen ze? En vooral: wat drijft hen?
21
11

Je hebt ze ongetwijfeld al regelmatig zien passeren: de oproepen om zwemfed-Crewleden. Die Crew wordt ingeschakeld bij (grote) evenementen, voor uiteenlopende taken. Doorheen de tijd vervoegden steeds meer mensen de Crew. Toch blijft iedereen steeds welkom. Zo bijvoorbeeld voor de Winterraces in januari en februari.

We laten jou graag kennis maken met de mensen in/achter de zwemfed-Crew, met hun drijfveren, enz. En bovenal willen we tonen hoe we samen de (zwem)wereld (nog) een beetje mooier maken.

In deel vier van onze reeks, interviewen we Wim Merlevede. Van 'diep' in West-Vlaanderen naar Antwerpen, het is een behoorlijk eindje rijden. Maar Wim deed het al een aantal keer met véél plezier, speciaal om de zwemfed-Crew te vervoegen!

Dag Wim! Mogen we jouw volledige naam weten en van waar in West-Vlaanderen kom je?

Ik ben Wim Merlevede en ik kom uit Deerlijk. Daar ben ik penningmeester bij DZV: de Deerlijkse ZwemVereniging, een kleinere club die al ruim 10 jaar hoofdzakelijk Masters als leden heeft.

Tijdens welk evenement was jij actief als vrijwilliger?

Het afgelopen jaar heb ik mijn steentje bijgedragen o.a. tijdens het Winter- en Zomercriterium.

Welke taken heb jij daarbij opgenomen en wat hield dat in?

Ik was er telkens als redder aan de slag. Nu eens was dat aan het wedstrijdbad, dan weer aan het “warm-up/cool-down-bad". Je staat daarbij mee in voor een nette en uiteraard vooral veilige zwemomgeving. Daarnaast ben je voor trainers of atleten vaak ook het eerste aanspreekpunt bij allerlei vragen.

Wat was je indruk van die evenementen?

Een pluim voor de organisatie! Een dergelijk, soms internationaal, evenement organiseren is immers niet evident. Denken we maar aan catering, het opmaken én respecteren van het wedstrijdprogramma, het vinden van voldoende vrijwilligers, omgaan met last-minute wijzigingen, ...

Als Crew-lid krijg je trouwens de kans om tijdens of na het event je feedback te geven. En daar wordt in de mate van het mogelijke zeker rekening mee gehouden.

Zien we jou dit seizoen terug?

De kalender voor de komende maanden werd al aan mij en andere Crew-leden bezorgd. Als de drukke agenda het toelaat, zal ik zeker en vast met veel plezier terug meewerken.

Hoe raakte je betrokken bij de Crew?

Al sedert mijn tienerjaren ben ik bijna non-stop actief als vrijwilliger. Eerst als begeleider van jeugdvakanties, dan als secretaris bij het wijk/feestcomité, lid van de ouderraad, penningmeester van de zwemclub... En sedert de oproep eind vorig jaar dus ook als zwemfed crew-lid.

Wat overtuigde jou om Crew-lid te worden?

In één van de nieuwsbrieven werden er medewerkers gevraagd voor de verschillende 'Winterraces'. Daarbij werd er een breed aanbod aan verschillende taken gegeven. Maar vooral het feit dat je zelf (per halve dag !) kan kiezen wanneer je wil helpen, heeft me overtuigd om ook voor de zwemfed wat tijd vrij te maken.

Dat ik daarbij als recreatief zwemmer hier en daar wat tips van trainers kan meepikken om die daarna zelf proberen toe te passen, is natuurlijk een leuk extraatje!

Waaruit haal jij het meest voldoening bij vrijwilligerswerk tijdens evenementen?

Het sociale aspect speelt natuurlijk een heel belangrijke rol. Door je inzet geef je anderen de kans om te genieten van een event. Tegelijkertijd leg je zelf nieuwe contacten. Voor iedereen een win-win situatie dus.

Heb je al iets geleerd uit het vrijwilligerswerk?

Vele handen maken licht werk! (Al is dat uiteraard niet nieuw, dat blijkt toch nog maar eens heel mooi tijdens de events.)

Welke boodschap zou je meegeven aan mensen die nog twijfelen om zwemfed-crewlid te worden?

Je komt terecht in een enthousiast team waarbij je zelf kiest wat en hoeveel je wil doen. Daarbovenop hoef je geen honger of dorst te lijden, want je wordt goed verzorgd. Daar bovenop krijg je een leuk (financieel) extraatje. Kortom, er zijn geen redenen om het niet te doen!

Dankjewel voor je inzet en enthousiasme, Wim. Als mensen nu nog niet overtuigd zijn om de Crew te vervoegen, weten we het ook niet meer... Graag tot later!