Tuesday, Crew Day!

De zwemfed-crew... Wie zijn ze? Wat doen ze? En vooral: wat drijft hen?
14
11

Je hebt ze ongetwijfeld al regelmatig zien passeren: de oproepen om zwemfed-Crewleden. Die Crew wordt ingeschakeld bij (grote) evenementen, voor uiteenlopende taken. Doorheen de tijd vervoegden steeds meer mensen de Crew. Toch blijft iedereen steeds welkom. Zo bijvoorbeeld voor de Winterraces in januari en februari.

We laten jou graag kennis maken met de mensen in/achter de zwemfed-Crew, met hun drijfveren, enz. En bovenal willen we tonen hoe we samen de (zwem)wereld (nog) een beetje mooier maken.

In deel 3 van onze reeks, interviewen we Annabel Van den Wyngaert. Deze jongedame zwemt zelf nog volop, maar vervoegde toch ook al de zwemfed-Crew!

Hallo! Wij kennen jou precies van 'in het water'. Klopt dat?

Klopt! Ik ben Annabel Van den Wyngaert en zwem bij BRABO-ZIK.

Tijdens welk evenement was jij actief als vrijwilliger?

Ik was erbij op de Flanders Swimming Cup, de Vlaamse Jeugd Talent Challenge, de Open Belgische Kampioenschappen en het Vlaams Wintercriterium.

Welke taken heb jij daarbij opgenomen en wat hield dat in?

Ik was redder. Je houdt afwisselend toezicht op het wedstrijd bad en het topsport bad tijdens de wedstrijd en het inzwemmen. Wanneer er een zwemmer in nood is, grijpen we in.

Wat was je algemene indruk van de evenementen?

Mijn algemene indruk was dat er veel sfeer was, heel professioneel aangepakt ook. Meer dan bij andere zwemwedstrijden.

Mogen we jou dit seizoen terugverwachten en tijdens welk(e) event(s)?

Zeker en vast! Normaal gezien tijdens het Vlaams Wintercriterium, de Open Belgische Kampioenschappen en het Vlaams Zomercriterium.

Kan je iets over jezelf vertellen en hoe je betrokken raakte bij de Crew?

Ik ben zelf tot vorig jaar sportzwemmer geweest. Tijdens mijn wedstrijden zag ik veel vrijwilligers die deze evenementen in goede banen leiden. Nadat ik mijn reddersdiploma haalde zag ik een oproep op Instagram waar ze vrijwilligers zochten voor zwemwedstrijden. Hierop heb ik dan gereageerd.

Wat zette je ertoe aan om Crew-lid te worden?

Op die manier kon ik, op de wedstrijden waar ik zelf niet zwom, toch mijn kleine zusje en mijn club van dichtbij zien zwemmen. Mooi meegenomen, toch?

Wat vind je het meest lonend aan vrijwilligerswerk bij evenementen?

De appreciatie en het samenzijn van verschillende mensen met dezelfde hobby. Ook het leren kennen van nieuwe mensen vond ik verrijkend.

Heb je nieuwe zaken geleerd en wat is het belangrijkste?

Ik heb geleerd dat er veel komt kijken bij het organiseren van een evenement. Een duidelijke communicatie is zeer belangrijk voor vrijwilligers om te weten wat hun taken zijn.

Wat zou je zeggen tegen mensen die nog twijfelen om zwemfed-crewlid te worden?

Zeker niet twijfelen. Het is een leuke ervaring waarbij je nieuwe mensen leert kennen. Je kan een nieuwe ervaring opdoen in verschillende domeinen: redder, catering, communicatie, onthaal, …

Dankjewel voor je inzet en enthousiasme, Annabel. En wat zijn we blij dat we jou nog gaan terugzien! Tot binnenkort!