Terugblik Provinciale Kampioenschappen

Ca. 7500 starts, veel mooie tijden
19
10

Voor het eerst vonden de Provinciale Kampioenschappen in alle vijf de Vlaamse Provincies tegelijk plaats. Met 7500 starts op één weekend, is de eerste editie zeker en vast geslaagd te noemen. We blikken graag terug op de belangrijkste cijfers in de verschillende regio's.

Limburg

De Limburgse kampioenschappen vonden dit jaar plaats in Bree. Acht clubs tekenden present met hun zwemmers, in totaal vielen iets meer dan 1000 starts te noteren.

Het was thuisclub De Meerkoet Bree (DMB) die met 241 medailles de grootste slokkop was. De Beringse Tuimelaars (DBT) volgden, met 129 medailles. Genker Zwemvereniging Neptunus vervolledigde het podium met 116 medailles.

De aflossingsploeg 11-12 jarige jongens van DMB verbeterde het provinciaal record op de 4 x 50m vrije slag.

Uitslagen

Vlaams-Brabant en Brussel

In Vlaams-Brabant verschenen er zwemmers van 16 clubs aan de startblokken van het Leuvense zwembad, waar de kaap van 1500 starts gerond werd. Thuisclub LAQUA kwam met 131 medailles het meeste op het podium, gevolgd door TRUST (81) en KAZS (52).

Siri Vanderlinden (LAQUA), zwom een Provinciaal Record op de 400m wisselslag. De nieuwe besttijd bij de 13-jarige meisjes bedraagt nu 5:15.05.

Uitslagen

Antwerpen

Antwerpen was het voorbije weekend in de ‘kampioen van het aantal starts’. 15 clubs zorgden er daar samen voor dat er maar liefst 2191 zwemmers/teams aan de start kwamen in het Olympisch Zwemcentrum Wezenberg.

BRABO voerde met 162 medailles ‘het medaille klassement’ aan. Voor de ‘tweede plaats’, werd het een spannende strijd waar HoZT met 69 medailles het nipt haalde, vóór ZN (67). Hoewel ZGeel 81 medailles in de wacht wist te slepen, eindigen ze, op basis van een beperkter aantal gouden medailles, heel verdienstelijk nét naast het podium.

Uitslagen

Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen was het Verbauwenbad in Eeklo het toneel voor de strijd om de Provinciale titels. 12 clubs namen deel, met een totaal van 1113 starts. MEGA zwemteam nam het grootste deel van de medailles mee naar huis (154), voor STW (106) en TSZ (67).

Uitslagen

West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen tekenden 14 clubs present en samen zorgden ze zo voor 1747 starts. Royal Ostend Swimming Club haalde met 132 medailles de grootste buit binnen. BZK (81) en KZK (98 medailles maar minder gouden) vervolledigden het ‘medaillepodium’.

Bas Claerhout (ZTB/TSS) verbeterde tweemaal een provinciaal record. Dit op de 200m- en de 400m vrije slag.

In de aflossing 4 x 50m vrije slag zwom startzwemster Fran d’Haeseleer (DMI) een nieuw provinciaal record op de 50m vrije slag bij de 11-12 jarigen.