Ijs-beren

20
12

Winter - ijsberentijd

Vandaag, 21 december, betekent de officiële start van de winter. De vriestemperaturen van vorige week hebben alles, inclusief het water, goed afgekoeld. Ideaal om te ijsberen dus! Met deze tips, kan dat alleen maar goed gaan...

  1. Zoek een locatie waar het toegelaten is dat je zwemt en ga nooit alleen zwemmen in koud water! Tijdens de activiteiten van één van onze clubs ben je alvast zeker dat deze 2 voorwaarden in orde zijn.
  2. Warm op voor je het water in gaat. Dat kan door touwtje te springen, gymnastiek oefeningen, lopen… Zorg er ook voor dat je na je opwarming onmiddellijk het water ingaat en je dus niet eerst terug afkoelt.
  3. Draag een (dikke) badmuts: via je je hoofd verlies je warmte, een badmuts kan hierbij helpen.
  4. Doe in het water waar jij je goed bij voelt. Spiegel je hierbij niet aan anderen. Het gaat er immers niet om dat je zo lang mogelijk in het water blijft. Hoe kouder het water, hoe minder lang je er in blijft. Zo is er bijvoorbeeld de minutenregel: 6 graden - max. 6 minuten in het water.
  5. Voorzie warme kledij (verschillende lagen) en schoeisel zodat, als je uit het water komt, je je onmiddellijk kan afdrogen, warm aankleden en (ook een tip!) iets warms kan drinken.
  6. Alcohol in combinatie met ijsberen, is sterk af te raden (onze clubs laten dit ook niet toe)!
  7. Zwem ook in de zomer regelmatig in openlucht. Wil je weten waar dat kan? Bekijk het op deze kaart (gemaakt door Outdoor Swimming Belgium).