Flanders Swimming Cup 2023 - finales dag 1

Belgisch record voor Stan Franckx
22
01

De 400m bij de heren, de eerste A-finale van de dag was dadelijk een spannende race. Het was uiteindelijk de Spaanse zwemmer Carlos Benito Garach die in het 2e deel van de race het laken naar zich toe trok en won voor Lucas Henveaux (LGN) en de Nederlandse zwemmer Lucas Peters. Vermeldenswaardig is dat deze Spaanse zwemmers ’s ochtends ook al knap de 800m gewonnen had in 08:00,88

Met de vice-wereldkampioene korte baan, Marit Steenbergen (NED) aan de start kwam er een heuse wereldtopper aan de start van de 200m vrije slag bij de dames. Van Belgische zijde waren het twee ‘youngsters’ die zichzelf in de picture wisten te plaatsen. Sarah Dumont (NOC) en Fleur Verdonck (ZN) doken vlot onder de EJK-limiettijd op deze afstand.

Die andere Nederlandse wereldtopper, vice-Olympisch kampioen Arno Kamminga, is zich terug aan het voorbereiden op de zomerwedstrijden en we zijn maar al te blij dat onze Flanders in dat schema paste. Hij won de 200m schoolslag in 02:11,34. We zagen Noah De Schryver (die in het najaar nog het BR benaderde) 3e worden in 02:16,34.

Ambre Franquinet (LGN) kende weinig concurrentie en won overtuigend de 400m wisselslag in 04:53,58.

Het voelt nog wat vreemd om geen Louis Croenen meer aan de start van de 200m vlinderslag te zien. De Spanjaard Miguel Novoa Martinez liet het echter niet aan zijn hart komen, dook onder de 2 minuten en won daarmee deze finale.

De toon was daarmee gezet voor nog meer Spaans succes. Het waren twee Spaanse jeugdzwemsters die er een mooie strijd van maakten op de 100m schoolslag bij de dames. Jimena Sanchez Ruis won uiteindelijk met een tijd van 01:09,36. Siel Verstrepen (GZVN) werd 4e in 01:11,48.

Dan volgde hét moment van de avond. Stan Franckx, die ‘s ochtends al een PR gezwommen had en aangaf in goede vorm te zitten, steeg boven zichzelf uit in de A-finale. Met een tijd van 00:55,01 zwom hij niet enkel opnieuw een knap PR maar hij verbrak tevens het Belgische Record van Emmanuel Vanluchene. Proficiat Stan! Noah Verreth (MEGA) zwom ook een nieuwe besttijd en werd 3e in 56,88.

Op de 200m rugslag bij de dames zagen we vervolgens Nahia Malvar Garrido de A-finale winnen in 02:15,63. Opvallend gegeven was dat Fleur Verdonck met haar winnende tijd in de B-finale 02:19,67 3e zou geworden zijn in de A-finale.

De Nederlander Thomas Jansen behaalde op de 200m wisselslag zijn 2e podiumplaats van de dag. Hij won overtuigend in 02:04,28.

Op de 100m vlinderslag was het Roos Vanotterdijk die de internationale tegenstand het nakijken gaf. Met een eindtijd van 00:59,05 dook ze als enige onder de minuut en won ze uiteraard dit nummer.

Vervolgens zagen we op de 100m vrije slag een ex-aequo tussen Sean Niewold en Stan Pijnenburg. Sébastien De Meulemeester, sinds kort zwemmend voor LGN, werd 5e in 00:51,17.

Angela Guillen Martinez uit Spanje won met overmacht de 800m vrije slag (08:42,59). Camille Henveaux (LGN) bleef minder dan een seconde boven de EJK-limiet op deze afstand.

Op de 50m-afstanden stonden er halve & finales op het programma. De winnaars waren allen afkomstig uit Nederland. Thomas Verhoeven won de 50m-vlinderslag in 00:23,70. Maaike De Waard werd eerste voor onze Roos Vanotterdijk en won zo de 50m rugslag in 00:28,25.
Koen de Groot won de 50m schoolslag in 00:28,37 en Kim Busch won de 50m vlinderslag in 00:25,03.

In de aflossingen was het Team België dat telkens het laken naar zich toetrok. De herenploeg wonnen de 4 x 200m vrije slag in 07:35,29. De dames wonnen in 03:47,03 de 4x 100m vrije slag. Ook de tijd van de juniorenploeg 03:51,42 mocht zeker en vast gezien worden.