Flanders Open Water Cup 2024: verslag

03
07

Onder een stralende hemel ging de vijfde editie van de Flanders Swimming Cup van start. Bij de 5.000m vrije slag kwamen er 22 dames aan de start. De Nederlandse Jenny Schouten (PSC) klopte met een tijd van 01:05.44 haar landgenote Roos Englebert (Hieronymus). Ellen Goovaerts (STW) werd derde en behaalde daarmee de Vlaamse titel.

Steven Claes (ZCT) kwam rechtstreeks van de luchthaven, teruggekeerd van het EK Masters in Belgrado, naar Hazenwinkel. In een spannende wedstrijd met 31 zwemmers eindigde hij dankzij een knappe eindsprint als eerste. Bas Blanker (ACZ) werd tweede en Henri Kockx eindigde als derde.

Op de 3.000m schoolslag was Liselotte Lagey (ZGEEL) onverslaanbaar, net zoals in de vorige wedstrijden. Ze won met overmacht, gevolgd door Sanne Mulder (WVZ) en Maite Steenbeke (DDZZ), die het podium vervolledigden.

Bij de heren behaalde Kyllian Houtevelt (ZIOS) de Vlaamse titel en werd derde in het algemeen klassement. Lars De Kooter en Pieter Nuijten, beiden uit Nederland, eindigden respectievelijk als eerste en tweede.

Op de 3.000m vrije slag, waar de titels werden uitgedeeld in de categorie├źn 11-13 jaar en SEN E, F, was de Nederlandse Nina Tetteroo de snelste. Open water debutante Leni Verluyten (TSZ) werd tweede en Helen Van Cleemput eindigde als derde.

Bij de heren zagen we enkele zwemmers hun debuut maken op de 3.000m vrije slag. Tomasso Spadea (LAQUA) won bij zijn debuut, gevolgd door clubgenoot Tuur Lissens en de Nederlander Sem De Ridder.

Na een Paco-race met 10 zwemmers en een recreatieve race van 1.000m stonden in de namiddag de 1.000m op het programma. De snelste drie dames op de 1.000m vrije slag waren Jenny Schouten (PSV), gevolgd door Ann Wanter en Sien Dries, beiden van ZGEEL. Bij de heren was er een ex-aequo voor de eerste plaats tussen Bas Blanker (ACZ) en Henri Kockx (MEGA). Tommaso Spadea (LAQUA) eindigde als tweede.

Op de 1.000m schoolslag zagen we de 11-jarige Lisse Steenbeke, die de snelste Vlaamse was en derde in het overall-klassement. De Nederlandse Sanne Mulder was algemeen de snelste, gevolgd door haar landgenote Nina Tetteroo.

Ook uit Nederland en uitmuntend in de schoolslag: Lars De Kooter. Hij won bij de heren de 1000m schoolslag, gevolgd door Ivan Willems (BRABO) en Bart De Backer (FIRST).

De volledige uitslag vind je op deze pagina, evenals een overzicht van de Vlaamse kampioenen 2024.