Kalender

U bent hier

Kalender

Wedstrijdkalender september 2019 - juli 2020

kalender (.xls)- update 23/01/2020

Indien er aanvragen tot wijzigingen zijn of wedstrijden die worden afgelast, dan moet dit onmiddellijk doorgegeven worden aan de desbetreffende provinciaal verantwoordelijke, deze moet op zijn beurt de VZF op de hoogte stellen. 

Planning en opmaak van het wedstrijdseizoen en kalenders

De data voor wedstrijden Vlaams niveau zullen kenbaar zijn in februari. Voor 1 maart zal de VZF de kalender met alle wedstrijden op Vlaams niveau doorsturen naar de provincies. Indien beschikbaar zal deze kalender ook aangevuld worden met alle data van kampioenschappen op Belgisch niveau (BK 25m – BK Open – BK-categorieën).

Voor 1 juni hebben de provinciale besturen de kalender binnen hun provincie aangevuld en opgestuurd naar de VZF. De VZF zal deze kalenders samenvoegen en de algemene kalender voor het seizoen dat volgt kenbaar maken op de website en via mailing voor 20 juni.

Info wedstrijdkalender Vlaams niveau

De Vlaamse kalender wordt vastgelegd voor 1 maart, na deze datum zal de VZF de kalender met wedstrijden van Vlaams niveau doorsturen naar alle provincies.

Onder dit niveau vallen volgende wedstrijden:

 • Flanders Swimming Cup
 • Vlaamse Jeugd Kampioenschappen
 • Vlaamse Kampioenschappen
 • Zomercriterium

Criteria die op deze wedstrijden van toepassing zijn:

 • Weekends worden vastgelegd door de Vlaamse Zwemfederatie en er mogen geen andere wedstrijden georganiseerd worden op deze data

Info provinciale kampioenschappen

De provinciale kampioenschappen zullen worden vastgelegd door de provincie en zullen worden opgemaakt in de kalender die elke provincie moet doorsturen voor 1 juni.

Voorwaarden voor provinciale kampioenschappen:

 • Zullen plaatsvinden tussen het 2de weekend van oktober en het weekend voor het BK 25m.
 • Het volledige wedstrijdreglement wordt door de afzonderlijke provinciale besturen opgemaakt (limieten, beperking aantal starten per zwemmer, samenstelling aflossingen, programma,
  medailles, …)
 • Deelname van de 10-jarigen zal beperkt blijven tot 200m wissel en 400m vs. Dit laat deze zwemmers toe om limieten te zwemmen voor deelname aan de Vlaamse Jeugdkampioenschappen.
 • De weekends van een provinciaal kampioenschap zijn beschermd binnen de provincie, dit wil zeggen dat er geen andere wedstrijden mogen plaatsvinden op het weekend(s)/wedstrijddag dat er een provinciaal kampioenschap plaats zal vinden binnen de provincie.

Indien het PK op zaterdag zal plaatsvinden, is het wel mogelijk om op zondag een wedstrijd te organiseren.

Info wedstrijdkalender provinciaal niveau

De provinciale kalender zal worden vastgelegd door de provincies (in overleg met de clubs) en zal worden overgemaakt aan de VZF voor 1 juni. Voor 20 juni zal de VZF de algemene kalender kenbaar maken via de website en mailing.

Onder dit niveau vallen volgende wedstrijden:

 • Alle wedstrijden georganiseerd door clubs of provincies die verwerkt worden in de kalender per provincie.

Voorwaarden voor organisatie wedstrijden provinciaal niveau:

 • Wedstrijden van maximum 2 dagen, bij voorkeur minder
 • Max. wedstrijdduur per halve dag: 4u
 • Provincie ziet toe op een zo ideaal mogelijke spreiding binnen de provincie