tot
Online

VTS Plus Marathon presents: Jan Bourgois

Effecten van een mariene omgeving op de fysiologie van de mens: wetenschap en praktische aanbevelingen voor watersporters
Type
Bijscholing
Organisatie
Sport Vlaanderen - VTS

Vanaf 22 februari 2021 gaat 42 dagen lang de VTS Plus Marathon door. Elke avond worden er webinars georganiseerd met verschillende thema's, zowel sporttakoverschrijdend als sporttakspecifiek. De sporttakspecifieke opleidingen gaan door op donderdagavond.

Alle info en opleidingen zijn te vinden op de website van Sport Vlaanderen. Ze bieden voor ieder wat wils, dus het is zeker de moeite om het volledige programma te bekijken.

Wie kan deelnemen?

Een VTS-kwalificatie is niet vereist: Actief in jouw sport? Als begeleider in je sportclub, sporter, student LO, Aspirant-Initiator, Initiator, Instructeur B, Trainer B, Trainer A... Iedere sportbegeleider is welkom!

Effecten van een mariene omgeving op de fysiologie van de mens: wetenschap en praktische aanbevelingen voor watersporters

Watersporters worden tijdens het beoefenen van hun sport (zeilen, golfsurfen, windsurfen, kitesurfen, suppen, open water zwemmen, …) blootgesteld aan zeer sterk variërende mariene omgevingsfactoren (combinatie van warmte, koude, luchtvochtigheid, wind, zonlicht, specifieke kenmerken van het water, …) die het menselijke lichaam zwaar kunnen belasten. De effecten van een mariene omgeving op de fysiologie van de mens worden besproken, waarbij ook aandacht wordt besteed aan de mogelijke risico’s van acute en chronische blootstelling aan bovenvermelde omgevingsfactoren. Het doel van deze bijdrage is dan ook om vanuit een wetenschappelijk perspectief praktische aanbevelingen te formuleren en watersporters te informeren hoe met deze specifieke mariene omgevingsfactoren om te gaan om op een veilige en gezonde manier hun sport te beoefenen.

Docent: Jan Bourgois

Jan Bourgois (°28/09/1960) is professor in de inspanningsfysiologie binnen de Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen, Universiteit Gent. Hij was medeoprichter van en inspanningsfysioloog aan het Centrum voor Sportgeneeskunde, Universitair Ziekenhuis Gent (1993 – 2008), waar hij nog steeds academisch consulent is (2008 – heden). Zijn onderzoeksgebied situeert zich binnen de inspanningsfysiologie (acute/chronische aanpassingen aan inspanning), de sportfysiologie (evaluatie en training), de klinische inspanningsfysiologie (kanker, spierziekten, CVS) en de omgevingsfysiologie (warmte, koude, koud water en apneu). Hij ontving de ‘Vlaamse Leerstoel Topsport’ (Sport Vlaanderen) met als onderzoeksthema ‘Interactie tussen trainingsbelasting, slaap en immuniteit” (2014 – 2016) en was oprichter en voorzitter van de oncologische revalidatie in België (1999 – 2016). Sinds 1987 begeleidt Jan Bourgois als sportfysioloog verschillende sportploegen en individuele atleten in voorbereiding van nationale en internationale competities, wereldkampioenschappen en Olympische Spelen (1988 – heden). Hij was hoofdcoach van de Belgische Junioren Roeien (1988 – 1995), sportfysioloog van de Belgische Roeiploeg (1988 – 2010 & 2020 - heden), physical coach van Basketbal Club Oostende (1993 – 2018) en is hoofd van het KAA Gent - UGent Performance Center (2018 – 2021). Hij was voorzitter van de sportmedische commissie van de Vlaamse Roeiliga (2005 – 2010), lid van de jeugdcommissie van de internationale roeifederatie (FISA: 1998 - 2003), lid van de Vlaamse stuurgroep Topsport en Wetenschap en lid van de Stuurgroep voor het Integrale Vlaamse Topsportbeleid als topsportexpert UGent (2013 – Heden). Zijn sportprestaties situeren zich binnen het zeilen (stuurman Transat 1980, Admiral’s Cup 1981, Channel & Fastnet Race 1981, Whitbread Round The World Race 1981 – 1982 & Belgisch Kampioen Finn 2009) en het roeien (Kampioen van België 1986 – ‘87 – ‘88 – ’92 & Belgian Rowing Team 1985 – 1987). In zijn vrije tijd is hij nog steeds een fervent watersporter (zeilen, kitesurfen, suppen en zeezwemmen).