Kleuterzwemmen

Kleuterzwemmen

Zwemlessen hebben als doel, het aanleren van zwemslagen opdat de kinderen op een veilige manier kunnen voortbewegen zonder hulpmiddelen. De keuze van de zwemslag en de opbouw van de les is afhankelijk van het beginniveau, de leeftijd van de kinderen en vooropgestelde doelstellingen.

In de praktijk beginnen zwemlessen vanaf 5- à 6-jarigen, zij leren zwemmen op een speelse manier door imitatie van anderen en het inbouwen van technische oefeningen, ze leren voornamelijk door ervaring in het water.

Vanaf 6 jaar (schoolzwemmen) zijn de kinderen wel meer gemotiveerd om te leren zwemmen, ze beschikken over meer lichaamsbesef en een betere coördinatie. De instructeur gaat zich dan meer toespitsen op de techniek van de zwemslagen. Een belangrijke voorwaarde is dat de kinderen moeten watergewend zijn.

Kleuterzwemmen omvat zwemlessen voor de doelgroep 3 tot 6 jaar. We moeten hierbij voor ogen houden dat 3- à 4-jarigen nog te speels zijn en onvoldoende lichaamsbesef en coördinatie hebben om een complexe zwembeweging te leren. Kleuters die toch reeds op deze leeftijd watergewend zijn, kunnen reeds eenvoudige zwemvormen worden aangeleerd.

Waar kan je terecht?

  • Bij alle zwemclubs die een 'zwemschool' in hun aanbod hebben.
  • Informeren bij een gemeentelijke sportdienst of zwembad in de buurt.