Niveaugroepen

Niveaugroepen

Hierbij een overzicht van de zwemniveaus:

Er zijn 7 zwemniveaus binnen onze zwemschool, elk met zijn eigen lesfiches, leerlijn en eindtest.
Binnen elke zwemniveau ( peuterwennen, watergewenning, leren overleven, veilig zwemmen rugslag, veilig zwemmen borstcrawl, veilig zwemmen schoolslag  en vervolmaking) zijn er nog 2 opsplitsingen in niveaugroepen, met name 'basis' (starters van dat niveau) en 'gevorderd' ( = kinderen die het zwemniveau moeten overdoen omdat ze voor één of meerdere vaardigheden van de eindtest niet zijn geslaagd en bijgevolg niet kunnen overstappen naar het hoger zwemniveau), gebaseerd op de technische evaluatie van de lesgevers.

Peuterwennen

Voor wie? Voor kinderen (3-4 jarigen) die niet gewend zijn aan het water of watervrees hebben.
Doel? De kinderen op een speelse manier zinvol leren bewegen in het water: drijven, het hoofd onder water brengen, bellen blazen, waterspat leren verdragen, enzovoort. Op een ongedwongen manier zet uw kind de eerste stappen in hoe het kan overleven, als het vrijwillig of onvrijwillig te water raakt. De lessen bestaan uit een aantal basiselementen waarbij uw kind kennis maakt met waterplezier.

Criteria eindtest? ISB- zwembrevet eendje

Watergewenning

Voor wie? Voor kinderen (4-7 jarigen) die niet gewend zijn aan het water, watervrees hebben of reeds beschikken over een deelname- attest / ISB-brevet 'eendje'.

Doel? De kinderen op een speelse manier over hun watervrees heen helpen. Ze oefenen verschillende bewegings- en drijfvormen in het water alsook met het hoofd vlot onder water te gaan en hierbij de ademhaling te controleren.

Criteria eindtest? ISB-zwembrevet zeepaardje

Leren Overleven (= Watergewenning XL )

Voor wie? Voor kinderen (5-9 jarigen) die geen watervrees meer hebben of een algemene watergewenning reeds gevolgd hebben. Het instructiezwembad is hun tweede biotoop geworden of uw kind beschikt over een ISB-zwembrevet zeepaardje

Doel? Een eerste kennismaking met enkele basisvaardigheden en basistechnieken van het zwemmen. Hier leer je op een zelfstandige manier beter op de rug en buik te drijven alsook jezelf met behulp van armen en benen (op en neer) te verplaatsen. Daarnaast zullen ook andere zwemvaardigheden aan bod komen zoals het springen van de kade, het onder water gaan, enzovoort.

Criteria eindtest? ISB-zwembrevet waterschilpad

Veilig zwemmen rugslag (=Instructie 1)

Voor wie? Voor kinderen (5-10 jarigen) die het 'Leren Overleven' (=watergewenning XL) hebben doorlopen of andere zweminitiaties van drijf-, pijl- en overige bewegingsvormen (voorbereidende vaardigheden zwemmen tot initiatie schoolslag of crawlbeweging met benen, kunnen geen 2m overbruggen) gehad hebben in bijvoorbeeld schoolverband of beschikt over een ISB-zwembrevet 'waterschildpad' (otter/haai)

Doel? Een eenvoudige rugslag correct onder de knie krijgen en starten met een grove vorm van borstcrawl door middel van allerlei arm-, been- en ademhalingsoefeningen.

Criteria eindtest? ISB-zwembrevet afstandsbrevet 25m (rugslag) (eventueel otter/ haai indien de afstand van 25m niet kan worden behaald).

Veilige zwemmen borstcrawl

Voor wie? Voor kinderen (5-10 jarigen) die ‘Veilig zwemmen rugslag’ hebben doorlopen of beschikken over een ISB-'afstandsbrevet' van minstens 25m rugcrawl in een ander verband.

Doel? De specifieke technieken van zowel de rugcrawl als de borstcrawl leren beheersen. Hierbij wordt de rugcrawl verder verfijnd en de borstcrawl aangeleerd volgens de vereisten van een genormeerde zwemslag. Hier worden ook de eerste stappen aangeleerd voor een correcte startduik.

Criteria eindtest? ISB-zwembrevet afstandsbrevet 25m borstcrawlafstandsbrevet 50m rugcrawl, orka

Veilige zwemmen schoolslag

Voor wie? Voor kinderen (5-10 jarigen) die ‘Veilig zwemmen rugslag’ hebben doorlopen of beschikken over een ISB-'afstandsbrevet' van minstens 25m rugcrawl in een ander verband.

Doel? De specifieke technieken van zowel de rugcrawl als de schoolslag leren beheersen. Hierbij wordt de rugcrawl verder verfijnd en de schoolslag aangeleerd volgens de vereisten van een genormeerde zwemslag. Hier worden ook de eerste stappen aangeleerd voor een correcte startduik.

Criteria eindtest? ISB-zwembrevet afstandsbrevet 25m schoolslagafstandsbrevet 50m Borstcrawl, rugcrawl, orka

Vervolmaking

Voor wie? Voor kinderen (7-12 jarigen) die beschikken over een ISB-afstandsbrevet van minstens 25m in de 3 eerder genoemde zwemstijlen (rugcrawl, borstcrawl en schoolslag). 

Doel? De techniek van rugcrawl, borstcrawl en schoolslag verder uitdiepen en verfijnen zodat de te zwemmen afstanden kunnen worden opgebouwd (50m naar 100m en meer). Daarnaast zal het startduiken verder uitgediept worden en zullen de vaardigheden in verband met de keerpunten aan bod komen.

Criteria eindtest? ISB-zwembrevet afstandsbrevet > 50m en waterveilig 100 m (basis - plus)

Veel gestelde vragen

Klik hier voor meer info.