Pieter Timmers niet naar Tokio in 2021

Pieter Timmers niet naar Tokio in 2021

Pieter meldde ons dat hij eind dit jaar een punt achter zijn carrière zet. Hij bezorgde ons volgend bericht:

“Het uitstel van de Olympische Spelen dwarsboomt mijn waterdicht en reeds jaren geleden uitgestippeld plan: nog één keer alles geven op de Spelen, en dan een nieuw hoofdstuk starten.

Mijn leuze is op sportief gebied altijd geweest ‘Laat je niet beïnvloeden door wat je niet in de hand hebt, focus enkel op wat je zelf in de hand hebt’. Die leuze wil ik nu aanhouden en niet van dat plan afwijken.
Met andere woorden: ik zal niet deelnemen aan de uitgestelde OS in Tokyo in 2021. Het is doodzonde maar ik heb er vrede mee, omdat ik zelf mijn keuzes wil maken en dit een doordachte beslissing was.

Een topsportleven is niet evident. Ik geef mezelf al jaren 100%. Zeg neen tegen heel veel zaken om zo goed mogelijk te kunnen zijn in het zwembad, in de strijd om honderdsten.
Ik vraag veel van m’n omgeving en van mezelf. Zie m’n vrienden en familie amper, en keek en kijk er naar uit hen eindelijk meer te kunnen zien.
Zou er nog een jaar bij kunnen? Als ik dat echt zou willen wel, én als het op praktisch gebied mogelijk is. Dat laatste zit alvast niet mee, omdat mijn plannen vanaf augustus 2020 reeds vast uitgestippeld waren. Nog eens alles omgooien is moeilijk haalbaar, maar vooral: daar zou ik me niet goed bij voelen. En ik doe alleen maar iets als ik er 100% achter sta. Ik kan alleen maar de beste proberen zijn, als alles 100% goed zit. Anders begin ik er niet aan. Bij mij is het alles of niets.

Ik heb jarenlang àlles gegeven, en zal dat ook nog even blijven doen. Dit is nog geen ‘ik stop met zwemmen’-verhaal. Ik ga deelnemen aan het EK, en hoop dus dat dat effectief zal doorgaan in augustus.
In oktober en november neem ik hoogstwaarschijnlijk ook deel aan de International Swimming League. Mijn afscheid staat dus pas gepland binnen 7 maanden. En daarna is het tijd om af te trainen, en voor een nieuw hoofdstuk.

Ik wil iedereen alvast bedanken voor alle steun de voorbije jaren, en zal dat opnieuw doen op het einde van dit jaar als het verhaal écht gedaan is.”

De Vlaamse Zwemfederatie betreurt dit nieuws, maar wenst Pieter een succesvolle en gelukkige toekomst. Een groot atleet als Pieter gaan we zeker niet in stilte laten vertrekken en we hopen dat we het einde van zijn succesvolle carrière volgende winter op een gepaste manier kunnen vieren.