Nieuwe leerlijn zwemmen op radio 2

Nieuwe leerlijn zwemmen op radio 2

Tijdens het programma “De Inspecteur” op radio 2 gaat Sven Pichal wekelijks aan de slag met vragen en bezorgdheden van zijn luisteraars. Hij kreeg een mailtje binnen van luisteraar Melanie die zich vragen stelde bij de nieuwe leerlijn rond het zwemmen. Haar eerste kind leerde nog zwemmen via de oude manier en kon volgens haar relatief snel en goedkoop deftig zwemmen. Terwijl haar jongste zoon nu na 17 lessen nog steeds weinig vooruitgang maakt aan een duurder tarief.

David Nassen ( directeur van het ISB, Vlaams Instituut voor sportbeheer en recreatiebeleid)  begrijpt dat sommige ouders twijfels hebben maar wil graag toch een en ander verduidelijken: “ Zwemlessen lijken nu misschien inderdaad langer te duren. Maar je moet je afvragen of het vroeger gewoon niet allemaal te snel ging. Vroeger werd kunnen zwemmen gedefinieerd als 200 meter schoolslag kunnen zwemmen. Nu zal het traject langer zijn maar leren de kinderen wel veel meer functionele vaardigheden.”

Naast de duur van de lessenreeks is ook de prijs een struikelblok voor sommige ouders. Er is geen overeengestemde prijs en de verschillen tussen de aanbieders van zwemlessen onderling zijn erg groot. David De Wandel, Directeur Sportkaderopleidingen bij de VZF beaamt dit: “ Er zijn privélessen, lessen via een club of via de gemeente. Elke lesgever heeft een verschillende lengte van traject, groepsgrootte en ervaring. “

Volgens De Wandel blijft zwemmen echter wel een betaalbare sport: “Als je kinderen via onze zwemclubs leert zwemmen valt de prijs best mee. Wil je je kinderen in een kleine groep, op eigen tempo en in een zwembad naar keuze laten zwemmen, kost het natuurlijk veel meer geld. De privélesgevers vragen wat ze willen.”

De Wandel heeft nog enkele tips voor de ouders die op zoek gaan naar een lesgever: “Voor het begin van de zwemlessen kan je best even polsen bij de lesgever naar zijn visie, ervaring en kwalificaties.  En zorg ervoor dat je kind eerst een waterrat is voor hij/zij begint met het aanleren van een zwemstijl. Als je kind een degelijke basis watergewenning en waterveiligheid heeft, gaat het veel sneller mee zijn met de aangeleerde zwemstijl.”
 

Je kan de audiofragmenten hier raadplegen: deel 1 en deel 2