Reglementen

U bent hier

Reglementen

De reglementen, o.a. voor wedstrijden worden op Vlaams niveau vastgelegd door de Vlaamse Sportcommissie Artistiek zwemmen.

Klik hier voor een overzicht van enkele basisregels voor een goed verloop van de wedstrijd. Te respecteren door coaches en zwemsters.

Sportreglementen artistiek zwemmen

Je kan pas een competitievergunning artistiek zwemmen aanvragen wanneer je de 3 brevetten hebt behaald (geldt niet voor masters). Klik hier voor meer info.

Alle competitiewedstrijden in België worden gezwommen volgens de algemene FINA reglementen rekening houdend met de aanvullingen en uitzonderingen opgelegd door het Vlaamse Sportcommissie Artistiek zwemmen.
Het FINA-reglement Artistiek zwemmen vind je terug via de website www.fina.org of klik hier voor de FINA Synchronised Swimming Manuals 2013-2017 voor trainers en juryleden.

Tijdelijke verenigde masterteam artistiek zwemmen

Om de drop-out tegen te gaan van master artistieke zwemsters die niet in het wedstrijdcircuit terecht kunnen omdat ze binnen hun eigen club geen volledig team kunnen vormen, werd een reglement uitgewerkt zodat verschillende clubs samen een masterteam kunnen vormen waarmee ze deelnemen aan de Vlaamse competitie
reglement (.pdf)

Toelating tot deelname van een samengesteld team artistiek zwemmen

Clubs kunnen onderling afspreken om met hun beste zwemsters een team te vormen om deel te nemen aan niet-Vlaams competitiewedstrijden. Op die manier kunnen ze hun betere zwemsters gemotiveerd houden of ervaring laten opdoen in het buitenland. Er zijn dan wel een aantal richtlijnen die men in acht moet nemen:
richtlijnen (.pdf)