Reglementen

U bent hier

Reglementen

De reglementen, o.a. voor wedstrijden worden op Vlaams niveau vastgelegd door de Vlaamse Sportcommissie Artistiek zwemmen.

Klik hier voor een overzicht van enkele basisregels voor een goed verloop van de wedstrijd. Te respecteren door coaches en zwemsters.

Sportreglementen artistiek zwemmen

Je kan pas een competitievergunning artistiek zwemmen aanvragen wanneer je de 3 brevetten hebt behaald (geldt niet voor masters). Klik hier voor meer info.

Alle competitiewedstrijden in België worden gezwommen volgens de algemene FINA reglementen rekening houdend met de aanvullingen en uitzonderingen opgelegd door het Vlaamse Sportcommissie Artistiek zwemmen.
Het FINA-reglement Artistiek zwemmen vind je terug via de website www.fina.org of klik hier voor de FINA Synchronised Swimming Manuals 2013-2017 voor trainers en juryleden.

Mededeling november 2020: Vanaf 2020 zullen ook op Belgische Kampioenschappen de FINA regels m.b.t. de leeftijdscategorieën worden toegepast, elke deelnemer zwemt binnen de eigen leeftijdscategorie bij de Belgische Kampioenschappen.

Het Belgische Kampioenschap Combo wordt eveneens aangepast:
Er komt opnieuw een BK voor elke leeftijdsgroep: 12&U, 15&U, Junior (15-18j) + Senior(≥ 15j). Alle deelnemers leeftijd 15 jaar of ouder (≥15j) uit de 15&U of Juniorgroep worden dus ook toegelaten in de Senior groep, zij kunnen 2 keer aantreden.
De leeftijden waarover sprake, zijn degene die bereikt zullen zijn op 31/12/2020. Het BK Combo blijft doorgaan op 11/11, een halve dag(namiddag) zal voldoende zijn. Volgorde in de wedstrijd: Junior-15&u-12&u-Senior.

Tijdelijke verenigde masterteam artistiek zwemmen

Om de drop-out tegen te gaan van master artistieke zwemsters die niet in het wedstrijdcircuit terecht kunnen omdat ze binnen hun eigen club geen volledig team kunnen vormen, werd een reglement uitgewerkt zodat verschillende clubs samen een masterteam kunnen vormen waarmee ze deelnemen aan de Vlaamse competitie
reglement (.pdf)

Toelating tot deelname van een samengesteld team artistiek zwemmen

Clubs kunnen onderling afspreken om met hun beste zwemsters een team te vormen om deel te nemen aan niet-Vlaams competitiewedstrijden. Op die manier kunnen ze hun betere zwemsters gemotiveerd houden of ervaring laten opdoen in het buitenland. Er zijn dan wel een aantal richtlijnen die men in acht moet nemen:
richtlijnen (.pdf)