Black Waves eindigen op de zesde plaats in Brno

Black Waves eindigen op de zesde plaats in Brno

De Black Waves, onze nationale vrouwenploeg waterpolo, is zesde geëindigd op de sterk bezette EU Nations Cup in het Tsjechische Brno. Het was voor het eerst in bijna 30 jaar dat er nog eens een nationale vrouwenploeg meespeelde op het internationaal toneel. Onze kapitein, Fee Lampaert, werd uitgeroepen tot MVP van het tornooi.

De Black Waves, onder leiding van bondscoach Stefan Damman, trokken naar Brno met enkele vraagtekens. Hoe zou het Belgische vrouwenwaterpolo het doen in een select internationaal gezelschap. Al snel bleek dat goed mee te vallen. België opende tegen Ierland en haalde daar een knap 15-15 gelijkspel. De 0 was meteen van het bord. Kapitein Fee Lampaert scoorde meteen 9 keer, de Belgen lieten zich meteen zien.

De tweede tegenstander was het sterke Zuid-Afrika, en ploeg die ons beter lag. Bij de Zuid-Afrikanen is het fysiek zware spel minder aanwezig. Zij moeten het hebben van het collectief en het zwemmen. En de verwachting kwam uit, België deed opnieuw goed mee en hield ook stand. Het werd uiteindelijk 9-7 voor Zuid-Afrika. Het gaf de Belgen uitzicht op de halve finale, maar de dag nadien verloor Zuid-Afrika tegen Ierland en was de droom voorbij. Het doelpuntensaldo tegen Wales speelde geen rol meer, de 5e plaats was plots het hoogst haalbare. Wales werd geklopt met 6-11, onze eerste overwinning.

’s Namiddags moesten wij opnieuw het bad in, voor de kruisfinale om de plaatsen 5 tot 8. Schotland werd de tegenstander. Opnieuw werd er keihard gespeeld, en daar moesten de Belgische dames even aan wennen. In de laatste seconden van de match konden zij afstand nemen. België won met 10-9 en plaatste zich voor de finalematch om de 5e plaats.

In de laatste match van het tornooi was gastland Tsjechië de tegenstander. België pakte een lichte rode kaart en was van slag af. De ploeg raakte verlamd en kwam 8 doelpunten achter 7-15. Maar in de laatste periode maakte de ploeg een ongelofelijke comeback. België speelde Tsjechië op een hoopje, en kwam terug tot 15-18.een meer dan waardig afscheid van de EU Nations Cup.

Bondscoach Stefan Damman:  We kregen van alle tegenstanders lovende woorden voor het spel dat we spelen. Misschien missen we nog dat tikkeltje internationale ervaring om hoger te eindigen. Maar al bij al ben ik fier op de speelsters. We hebben België na 30 jaar afwezigheid opnieuw op de kaart gezet. Dit smaakt duidelijk naar meer.

En dat de Black Waves effectief indruk maakten, bewijst de verkiezing van onze kapitein Fee Lampaert tot MVP (beste speelster) van het tornooi. Dat kan tellen !

Scoorden voor België:  Fee Lampaert (19), Salina Smellers (11), Janne Laton (10), Leen Baudonck (4), Nona Laton (4), Sylvie Den Blauwen (3) Sien Verbeke (3), Hilke Nuyt (2), Sofie Livens en Christelle Timperman (1)